Iraklı konuk: Türkiye'deki ılımlı İslama hayranız

Güncelleme Tarihi:

Iraklı konuk: Türkiyedeki ılımlı İslama hayranız
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2009 00:00

Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi (IİDYK) Siyasi İşler Komisyonu Başkanı Rıza Cevad Taki "Türkiye'deki ılımlı İslam'a hayranız" dedi.

Haberin Devamı

Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi (IİDYK) Siyasi İşler Komisyonu Başkanı Rıza Cevad Taki, "Türkiye'de daha önce Irak denilince akla PKK'nın veya Kürtlerin federal sistem istemeleri konusunun geldiğini, ancak artık Türkiye'nin Irak'ı bir bütün olarak ele alıp her katmanıyla ilgilendiğini" söyledi.

Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezinde (ORSAM) düzenlenen yuvarlak masa toplantısına katılan Taki, Türkiye ile Irak arasında devam eden iyi ilişkiler çerçevesinde Türkiye'yi ziyaret ettiğini kaydederek, Cumhurbaşkanlığı ve Dışişleri Bakanlığındaki üst düzey yetkililer başta olmak üzere, Ankara ve İstanbul'da çeşitli temaslarda bulunduğunu belirtti.

Irak'ın mevcut durumunu değerlendiren Taki, ülkesinin tek başına kalkınmasının güç olduğunu, uluslararası camianın, özellikle de Türkiye ve komşu ülkelerin yardımına ihtiyaçları bulunduğunu belirtti. Taki, son aylarda Türk-Arap ilişkileri, özellikle de Türkiye-Irak ilişkilerinde büyük adımlar atıldığını vurgulayarak, artık Türkiye'nin Arap ülkelerinin problemlerini anladığını ve bu problemlerle ilgilendiğini bildirdi.

Haberin Devamı

"Türkiye'nin Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimle son dönemde yakınlaşmasının" hatırlatılması üzerine de Taki, hem Irak hükümeti, hem de bölgesel yönetimle ilişkilerin geliştirilmesini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

"ILIMLI İSLAM, ÖRNEK ALINMAK İSTENİYOR"

Türkiye'nin sadece Orta Doğu'da değil, bütün dünya için önemli bir ülke olduğunu belirten Taki, "Türkiye'de ılımlı İslam bulunduğunu ve bunu bölgedeki hiçbir Müslüman ülkenin başaramadığını" söyledi. Taki, Türkiye'nin siyasi, ekonomik ve askeri alanlarda çok büyük adımlar attığını, aynı zamanda Batıyla ilişkilerini de güçlendirmeyi ve korumayı başardığını kaydetti.

"Ilımlı İslam" sözlerine ilişkin bir soru üzerine Taki, "İslam ülkelerinde üç kesim bulunduğunu, bunların 'bağnaz Müslümanlar'; bunların tam zıttı, 'laik ve din düşmanı olanlar'; 'bu iki akım arasında dengeyi oluşturmak isteyenler' olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Taki, bağnaz olmayan bir toplum istediklerini vurgulayarak, Türkiye'nin bu anlamda Arap ve İslam ülkelerine örnek oluşturduğunu kaydetti. Dolayısıyla "Türkiye ve Türk kültürü zihniyetinin 'ılımlı İslam rejimini' ortaya çıkardığını" söyleyen Taki, bu zihniyete hayran olduklarını ve bunun örnek alınmak istendiğini bildirdi.

"TÜRKİYE'NİN DAHA FAZLA ROL OYNAMASINI İSTİYORUZ"

Taki, Türkiye-Irak ilişkilerinin üç başlıkta değerlendirilebileceğini belirterek, bu başlıkları siyasi, ekonomik ve güvenlik politikaları olarak sıraladı.

Türkiye'nin Irak'taki siyaseti desteklediğini belirten Taki, "Irak parlamentosundaki partiler, özellikle de IİDYK, Türkiye'den Irak siyasetinde daha fazla rol oynamasını istiyor" dedi. Taki, "daha fazla rolle", Türkiye'nin "Irak'taki işgal güçlerinden kurtulmak için vereceği desteği" kastettiğini ifade etti.

Haberin Devamı

ABD'nin ülkesini işgalinden sonra, birçok ülkenin Irak'ı yalnız bıraktığını söyleyen Taki, Türkiye'nin de Irak'ı yalnız bırakan ülkeler arasında yer aldığını iddia etti.

Ekonomik alanda ise Türkiye'nin Irak'taki yatırımlarının arttığını vurgulayan Taki, özellikle inşaat ve altyapı alanlarında Türkiye'nin verdiği destekten bahsetti. Iraklı yetkili, güvenlik konusunda da, ülkesindeki askeri gücün şu anda yeniden yapılandırıldığına dikkati çekerek, özellikle askeri eğitim alanında Türkiye'nin yardımcı olabileceğini vurguladı.

Taki, Irak'ta güvenlikte, ekonomide ve istikrarda gelişmeler ve iyileşmeler olduğunu kaydederek, "Geleceğe olumlu ve iyimser bakıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

"KERKÜK İÇİN BM'NİN MÜDAHALESİ ŞART"

Kerkük ve geleceği konusunda ise Taki, BM'nin Kerkük sorununun çözümü için rol oynamasını talep ettiklerini bildirdi. Kerkük sorununun zamanla çözülebileceğine inandıklarını ifade eden Taki, Kerkük'te yapılacak sayımın çözüm yolunda atılacak önemli bir adım olacağını söyledi.

Taki, Kerkük'te normalleştirme, sayım ve referandumun yapılmasının önemini vurgulayarak, bunun için de BM'nin güçlü bir müdahalesinin gerektiğini söyledi. Taki ayrıca, normalleştirme olmadan Kerkük'te hileli bir referandumu kabul etmeyeceklerini kaydetti.

Iraklı yetkili, "Kerkük'teki sorun çözülmezse, bu yıl sonundaki genel seçimler ertelenebilir mi" sorusuna, "Seçimin ertelenmesi çok zordur" yanıtını verdi.

Haberin Devamı

"TÜRKİYE, DİĞER ÜLKELERE AÇILAN BİR KAPI"

ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyaretinin hatırlatılması ve Türk yetkililerle yaptığı görüşmelerde, Obama'ya iletilmesini istediği bir mesaj verip vermediğinin sorulması üzerinde de Taki, belirli bir mesaj iletmediklerini, ancak Türkiye'nin Irak için Avrupa ve diğer ülkelere açılan bir kapı, köprü olmasını her zaman istediklerini söyledi.

Türkiye'nin AB müzakere sürecine ilişkin bir soru üzerine ise Taki, "Türkiye'nin AB'ye girmesinin, Irak'ın zararına olacağını düşünmüyoruz. Türkiye Avrupa bazında güçlenirse, Irak da Avrupa bazında güçlenir" diye konuştu.

Irak'taki Şii hareketlerinden biri olan IİDYK, İran'la yakın ilişkileriyle ve İran'dan aldığı destekle biliniyor.

ORSAM Başkanı Hasan Kanbolat da toplantının başında yaptığı kısa konuşmada, ORSAM hakkında bilgi vererek, merkezin ana amacının Orta Doğu'daki aydınlar arasındaki diyaloğu artırmak olduğunu söyledi.

Orta Doğu'daki siyasetçiler ve iş adamlarının birbirinden haberi bulunduğunu, ancak aydınlar arasındaki diyaloğun zayıf olduğunu vurgulayan Kanbolat, "Aynı şeyleri düşünmek zorunda değiliz, ama birbirimizin ne düşündüğünü bilmeli, anlamalıyız" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!