Irak'ı vurdurmayız

Güncelleme Tarihi:

Irakı vurdurmayız
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2001 02:05

Fransa ve İngiltere, ABD'li şahinlere karşı birleşti. İki ülke lideri, Irak'a yapılacak bir operasyonun teröre karşı uluslararası koalisyona zarar vereceğini açıkladılar. Rusya da, Irak'ın vurulmaması için çalışıyor.

Teröre karşı açtığı savaşta ABD, Afganistan'dan sonra sıranın Irak'a geleceği yolunda, son günlerde giderek daha kesin ifadeler kullanmaya başlayınca, Fransa İngiltere ve Rusya Bağdat'tan yana tavır koydu.

Londra'da bir araya gelen İngiltere Babakanı Tony Blair ile Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, teröre karşı başlatılan harekátın genişleyerek, Irak'ı da kapsamasına karşı olduklarını vurguladılar. ABD'deki Bağdat karşıtı ‘‘Şahinler’’i de uyaran iki lider, Saddam'a karşı saldırı başlatılmamasını istediler.

Sadece afganistan

Chirac, ‘‘Irak'a karşı askeri bir harekátın gündeme gelmemesini temenni ederim. Çünkü böyle bir girişim, teröre karşı oluşturulan koalisyonda ciddi sorunlara yol açar’’ diye konuştu. Blair de ‘‘Askeri harekát Afganistan'da yoğunlaşmış durumdadır ve henüz bitmemiştir’’ dedi. İngiliz Hükümeti'nden bir kaynak ise şöyle konuştu: ‘‘Başını Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ve Başkan Bush'un danışmanlarından Richard Perle'nin çektiği şahinler grubu, Irak konusunu sürekli kaşıyor. Biz bunun iyi bir fikir olmadığını düşünüyoruz. Özellikle Bağdat'ın terörizme karıştığı konusunda herhangi bir delilin bulunmadığı ortamda.’’

RUSYA: FELAKET OLUR

İngiltere ve Fransa, saldırının Irak'a yönelmesi halinde, ılımlı İslam ülkelerinin teröre karşı oluşturulan uluslararası koalisyondan çıkmalarından ve Ortadoğu krizinin daha da tırmanmasından çekindiğini her fırsatta dile getiriyor.

Irak yönetimiyle özel görüşme için bölgeye gönderilen Rusya Dışişleri Bakanlığı temsilcisi Nikolay Kortuzov, Bağdat'daki temaslarından sonra yaptığı açıklamada, Moskova'nın Afganistan'dan sonra sıradaki ülkenin Irak olmaması için Rusya'nın elinden geleni yapacağını söyledi. Rus diplomat, ‘‘hedefimiz, Irak'a yönelik olarak yapılmaya başlanan imáların, askeri harekáta dönüşmemesidir’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!