Irak’tan Amerikan koruma ordusuna yasak

Güncelleme Tarihi:

Irak’tan Amerikan koruma ordusuna yasak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2007 00:00

Dünyanın en büyük özel güvenlik ordularından kabul edilen Blackwater, Irak’ta önceki gün sekiz kişinin öldüğü bir çatışmaya karıştığı gerekçesiyle çalışma lisansını kaybetti.

Irak’ta bin kişilik gücüyle, Amerikalı diplomatlara ve işadamlarına güvenlik hizmeti sunan Blackwater, dünyanın en büyük özel güvenlik şirketlerinden biri. Önceki gün Amerikan konvoyuna saldırı düzenlenmesi üzerine patlak veren çatışmada 8 kişi ölmüş, 13 kişi de yaralanmıştı. Irak Yönetimi, can kaybından Blackwater için çalışan korumaları sorumlu tuttu. Amerikalı yetkililer, yasaktan haberdar olmadıklarını belirtirken Bağdat Yönetimi’nin bu kararını nasıl karşılayacakları merakla bekleniyor.

10 yıl önce multi milyoner ve eski bir komandonun oğlu olan Erik Prince tarafından kurulan Blackwater, dünyanın en etkin lejyoner ordusu haline geldi. Amerikalı araştırmacı gazeteci Jeremy Scahill’e göre Blackwater şirketinin ABD dahil 9 ülkede toplam 2300 ’özel askeri’ bulunuyor. ABD’nin 2003 yılının Mart ayında Irak’ı işgal etmesinin ardından dönemin ABD Temsilcisi Paul Bremer tarafından görevlendirilen ve ateş açma yetkisi tanınan Blackwater genelde Amerikalılara güvenlik hizmeti sağlıyordu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!