Irak’ta Sünni sürprizi

Güncelleme Tarihi:

Irak’ta Sünni sürprizi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2006 00:00

Irak’ta seçim sonuçları dün açıklandı ve şu sürprizler çıktı: Şiiler ile Kürtler ülkeyi tek başlarına yönetecek üçte ikilik çoğunluğu tutturamadı. Bu durumda cumhurbaşkanını da seçemeyecekler.

Kürtlerin meclisteki ikinci büyük blok olması bekleniyordu. Ancak Kürt İttifakı 53 sandalyede kaldı. Sünni Arap partileri ise 55 sandalye kazandı.

IRAK’ta 15 Aralık’ta yapılan seçimlerin kesin sonuçları dün açıklandı ve sürpriz bir denklem çıktı. Şii partileri beklendiği gibi seçimleri birinci kuvvet olarak kazandı, ancak mecliste mutlak çoğunluğu elde etmeyi başaramadılar. Meclisteki 275 sandalyenin 128’ini alan Şiiler geçen yılın ocak ayında yapılan seçimlerde 146 üyelik elde etmişlerdi.

Kürt İttifakı da bu seçimde beklediğini bulamadı. İkinci güç olarak görülen Kürtler, bu sefer seçimi boykot etmeyen Sünnilerin gerisinde kaldı. Kürt İttifakı’nın kazandığı 53 üyeliğe karşın, iki büyük Sünni partisi 55 sandalye elde etti.

Şimdi resmi olmayan bu sonuçlara göre Şiiler ve Kürtler, ülkede egemen olmalarını sağlayacak üçte ikilik çoğunluğu elde edememiş oldular. Mutlak çoğunluk için üç sandalyeye daha ihtiyaçları vardı. Bu durumda Şiiler ve Kürtler cumhurbaşkanını da birlikte seçemeyecekler. Şii ve Kürtlerin, ulusal birlik hükümeti kurabilmek için Sünni Arap partilerinden birini koalisyona davet etmesi bekleniyor. Sünni "Irak Uyum Cephesi" 44, diğer Sünni partisi "Salih El Mutlak Koalisyonu" 11 milletvekilliği kazandı. ABD ordusunun işgaline direnen Sünnilerin büyük bölümünün katılmadığı 15 Aralık seçimlerinde, "direniş unsurlarından" 17 kişinin milletvekili seçildiği bildirildi.

Eski Başbakan İyad Allavi’nin bütün etnik kökenlerle mezhepleri bir araya getiren Irak Ulusal Listesi’nin sandalye sayısı ise 40’tan 25’e düştü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!