Irak’ta ‘kara liste’ krizi

Güncelleme Tarihi:

Irak’ta ‘kara liste’ krizi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2010 00:00

Mart ayında yapılacak seçimlerden önce Saddam’ın ulusalcı ve laik Baas Partisi’ne yakın oldukları gerekçesiyle 500’den fazla aday adayının kara listeye alınması Irak’ta rahatsızlık yarattı. Liste krizi üzerine ABD Başkan Yardımcısı Biden bölgeye geliyor.

Haberin Devamı

ABD’nin işgalinden 7 yıl ve Saddam Hüseyin’in idamından 3 yıl sonra yapılacak seçimlerdeki “Baasçı yasağı” ortalığı karıştı. Irak’ta seçim komisyonu, 500’den fazla aday adayının 7 Mart’ta yapılacak seçimlere girmesine izin vermedi.
“Kara liste”de Baasçı isimlerin yer alması tepkiyle karşılandı. Seçimleri Irak’tan çekilmenin kilometre taşı olarak gören Obama hükümeti de, seçimlerin güvenilirliğini etkileyecek olan karışıklıktan rahatsız.
İki ateş arasında kaldık
Irak Parlamento sözcüsü Ömer Meşhadai, “İki ateş arasında kaldık. Hem Baas partisi yanlılarının politik arenaya dönmelerini istemiyoruz hem de seçim yolsuzluğuyla suçlanmak istemiyoruz” diye konuştu.
Hükümetin oluşturduğu komisyon, 511 aday adayının, Saddam Hüseyin’in takipçisi olan ulusalcı ve laik Baas Partisi yanlıları oldukları gerekçesiyle seçim yarışına girmelerine izin vermedi. Kara listeye, Savunma Bakanı da dahil olmak üzere 4 isim daha eklendi. Iraklı politikacıların büyük çoğunluğu, yasakların önemli problemler çıkarmayacağı ve seçimlerin planlandığı gibi yapılacağı görüşünde olsa da, diplomatik çevreler seçimin  güvenilirliğine gölge düşmesinden ve bunun da kurulacak hükümetin geçerliliğine zarar vermesinden endişeli.
ABD soruna el koydu
ABD Başkan Yardımcısı Joseph R. Biden, sorunun çözümü için bölgeye geliyor. Obama hükümeti, seçimi, ülkeyi huzur ve refaha kavuşturacak bir araç olarak gördüğünden, çıkan karışıklıklara bir an önce çözüm bulmak için uğraşıyor. Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ise, kara listenin büyük bir politik kriz yaratmadığını, ileride bir problem olarak karşılarına çıkmayacağını ve “abartıldığını” ifade ederek uygulamaya destek verdi.

Haberin Devamı

Ayakkabılar tekrar sahnede

Ortadoğu’daki protestolarda sık sık gördüğümüz ayakkabılar bu kez de kara listeye girenler için çıktı. Baasçı olduğu için seçime girmesi yasaklanan vekil Dafir El Ani de ayakkabı darbelerinden nasibini aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!