Irak’ta başarılı olabiliriz

Güncelleme Tarihi:

Irak’ta başarılı olabiliriz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2007 00:00

ABD Başkanı George W. Bush, gelişmelerin çok da iç açıcı olmadığını kabul etmesine rağmen, "Irak’ta ABD’nin kazanabileceğini" söyledi.

Bush, Irak’taki Amerikan askerlerinin çekilmesi taleplerine yanıt vermek için Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında, "Irak’ta başarılı olabileceğimizi düşünüyorum ve bunu yapmak zorunda olduğumuz biliyorum. Bu zor bir savaş. Bu kritik anda çabalarımızı artırırsak, birliklerimizin eve dönüş tarihini öne çekebiliriz" diye konuştu.

BUSH’A ’CEZAYİR ÖĞÜTLERİ’

Öte yandan ABD Başkanı Bush ile Irak savaşı konusunda konuşmaya çağrılan İngiliz tarihçi Sir Alastair Horne, Fransa’nın Cezayir deneyiminden ne gibi dersler çıkarılabileceği konusunda Amerikalı liderin kendisini dikkatle dinlediğini söyledi. Cezayir bağımsızlık savaşını konu alan ’’Barış İçin Vahşi Bir Savaş’’ adlı kitabın yazarı Horne, Başkan Bush’un kendisine ’’De Gaulle Cezayir’den çıkmayı nasıl başardı’’ diye sorduğunu, ona ’’Çok kötü bir halde, çünkü çok uzun süre Cezayir’de kaldı. De Gaulle bu yüzden sırtındaki gömlek dahil herşeyini kaybetti’’ diye cevap verdiğini anlattı.

Bunu söylediğinde Bush’un pek memnun gözükmediğini aktaran tarihçi, "Irak’tan kaçmayacağız, De Gaulle’ün yaptığı gibi, hatta Nixon’ın Vietnam’dan yaptığı gibi apar topar çıkmayacağız" yanıtını aldığını söylüyor.

AHLAKSIZ SAVAŞ

Amerikan The Nation dergisi, Irak’ta çatışmalara katılan ve ordunun insanlık dışı eylemlerine tanık olan 50 ABD’li askerin gözünden savaşın resmini çıkardı. "Öteki Savaş: Gaziler, Iraklı Sivillere Saldırıları Anlatıyor" başlığıyla yayınlanan söyleşi dizisini kaleme alan Chris Hedges ve Laila Al-Arian, şunları söylüyor: "Gazilerin anlattıkları savaş, karanlık ve hatta ahlaksız bir eylem. Duyduklarımız bize, Fransızların Cezayir’i işgalinden Filistin’deki İsrail işgaline kadar birçok vahşi sömürge savaşını hatırlattı."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!