Irak ordusundan 'Musul' açıklaması: Birinci ayak sona erdi

Güncelleme Tarihi:

Irak ordusundan Musul açıklaması: Birinci ayak sona erdi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2017 13:23

Irak'ın Musul kentinin terör örgütü DEAŞ'tan alınması için başlatılan askeri operasyonun üçüncü aşaması olan batı yakasına yönelik harekatın birinci ayağının sona erdiği, teröristlerin direnç göstermeden kaçtığı açıklandı.

Haberin Devamı

Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı sözcüsü Yahya Resul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Irak ordusunun 'Geliyoruz Ninova' adlı operasyonunun üçüncü aşamasının birinci ayağı belirlenen hedeflere hızlı bir şekilde ulaşılmasının ardından sona erdi" dedi.

Kentin batı yakasının geri alınması için başlatılan askeri operasyonda DEAŞ unsurlarının durumuna ilişkin bilgi veren Resul, "İki gün süren operasyonun sonunda DEAŞ hezimete uğradı. Teröristler savaş meydanından kaçıyor, güvenlik güçlerine mukavemet göstermiyor" diye konuştu.

DEAŞ’IN PETROL ARITMA TESİSİ ELE GEÇİRİLDİ
Musul'un batısında DEAŞ'ın daha önce elinde tuttuğu kuyulardan çıkarılan ham petrolün arındırılması için kullandığı tesisin, güvenlik güçlerinin kontrolünde olduğunu aktaran Resul şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Irak ordusuna bağlı 9'uncu Tugay güçleri, Musul'un batısındaki Atşana sıra dağları bölgesinde yer alan DEAŞ'ın ham petrolü arıtmak için kullandığı tesisi kontrol altına aldı. Örgüt daha önce Musul'un güneyindeki Kayyara'dan çıkarılan ham petrolü buradaki rafineride arıtıyor, daha sonra Suriye'de satıyordu. Petrolün taşınması amacıyla kullanılan tesisteki tanker ve bazı depolara da el konuldu."

Irak ordusundan Musul açıklaması: Birinci ayak sona erdi

Öte yandan Irak güçlerinin, kentin batı yakasının güneyinde yer alan ve iki yıldan uzun süredir DEAŞ'ın elinde bulunan stratejik öneme sahip Musul Uluslararası Havalimanı'na doğru ilerlediği, polis güçlerinin buraya çok yakın bir mesafede olduğu kaydedildi.

Irak Hava Kuvvetleri'nde görevli Yüzbaşı Pilot Musab Hamid en-Numani, "DEAŞ'ın elinde tuttuğu Musul Uluslararası Havalimanı'na F-16 uçaklarıyla son iki gün içerisinde 10 hava saldırısı düzenledik" dedi. 

Musul'un DEAŞ'tan kurtarılması için 17 Ekim 2016'da başlatılan operasyon kapsamında ordu birliklerinin 24 Ocak 2017'de kentin doğu yakasında denetimi sağladığı belirtilmişti. Irak Başbakanı Haydar el İbadi de önceki gün yaptığı açıklamayla Musul'un batı yakasının DEAŞ'tan geri alınması için askeri operasyon başlatıldığını duyurmuştu.

Haberin Devamı

Musul'un doğu yakasının kurtarılmasını kapsayan operasyonun 1'inci ve 2'nci aşaması yaklaşık 100 gün sürmüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!