Irak ordusu Musul Havaalanı’na girdi

Güncelleme Tarihi:

Irak ordusu Musul Havaalanı’na girdi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2017 00:32

Irak ordusu ve destekçileri, ABD liderliğindeki koalisyonun sağladığı hava desteğiyle birlikte 2014 yılı Haziran ayından bu yana terör örgütü DEAŞ’ın elinde bulunan Musul Havaalanı’nı dün büyük ölçüde ele geçirdi.

Haberin Devamı

PAZAR günü Musul’un Dicle Nehri’nin batısında kalan bölümünü ele geçirmek için yeni bir saldırı başlatan ABD destekli Irak birlikleri 2014 Haziran ayından bu yana DEAŞ’ın elinde bulunan Musul Havaalanı’nı büyük ölçüde kontrol altına aldı. Dün sabah erken saatlerde başlatılan harekâta seçkin terörle mücadele birlikleri (CTS) ve içişleri bakanlığının acil müdahale birliklerinin katıldığı belirtildi.

CTS sözcüsü Sabah el Numan dün öğleden sonra yaptığı açıklamada, “Birliklerimiz bu sabah (dün) Musul Havaalanı ve Gozlani Üssü’nden DEAŞ teröristlerini atmak için operasyona başladı. Musul Havaalanı’nın askeri bakımdan düştüğünü söyleyebiliriz. Kısa süre sonra havaalanı tam kontrolümüze girecektir” dedi. 17 Ekim’de Musul’a doğru harekete geçen Irak ordusu ve onları destekleyen Şii Haşdi Şabi milisleri, ocak ayında Musul’un doğusunu tamamen kontrol altına almıştı.

Haberin Devamı

LOJİSTİK MERKEZ OLACAK

Irak ordusu Musul havaalanı ve yanındaki askeri üste tam kontrol sağlandığında burayı  kentin batısına yönelik operasyonlar için sıçrama noktası olarak kullanmayı hedefliyor. Havaalanı ve üs, Bağdat-Musul karayoluna yakın bir yerde bulunuyor. Irak federal polis gücünde görevli Tümgeneral Abdulaziz Rıza el-Musavi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havaalanında büyük yıkımın söz konusu olduğunu söyledi. Rıza el-Musavi, “DEAŞ’ın eylemleri ve uluslararası koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının hava saldırısı sonucu havalimanı binasının yüzde 90’ı yıkılmış vaziyette” diye konuştu. Irak Göç ve Göçmenler Bakanı Casım el-Caf, terör örgütü DEAŞ’a karşı yürütülen operasyonlar nedeniyle Musul ili ve Kerkük’e bağlı Havice ilçesini terk eden sivillerin sayısının 220 bine yükseldiğini açıkladı.

Irak ordusu Musul Havaalanı’na girdi

750 BİN KİŞİ YAŞIYOR

Musul’un batısı DEAŞ’ın Irak’ta kontrol ettiği son büyük yerleşim. Musul’un doğusunu üç ayda alan Irak ordusunun daha eski yerleşim olan batısında dar sokakları nedeniyle zırhlı araçlarıyla ilerlemesinin daha zor olacağı belirtiliyor. Ayrıca bölgede 750 bin kadar kişinin yaşıyor olması da sivil kayıpları sınırlı tutabilmek için operasyonu yavaşlatabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!