Irak Başbakanı: Seçim zamanında yapılacak

Güncelleme Tarihi:

Irak Başbakanı: Seçim zamanında yapılacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2005 15:01

Irak Başbakanı İyad Allavi, seçimlerin öngörüldüğü gibi 30 Ocak'ta yapılacağını söyledi.

Haberin Devamı

Allavi, Bağdat'ta düzenlediği basın toplantısında, teröristlerin siyasi süreci durdurmasına ve ülkeyi sabote etmelerine izin vermeyeceğini belirterek, “Hükümet, seçimlerin öngörüldüğü tarihte yapılmasını taahhüt etmektedir” ifadesini kullandı.

  

Hükümetin ve bizzat kendisinin bütün Iraklıları seçimlere katılmaya davet ettiğini söyleyen Allavi, boykotların Irak halkına zarar verdiğini belirtti.

  

Ülkenin kuzeyindeki Musul'da, Felluce'dekine benzer geniş çaplı silahlı bir operasyon düzenlenmesine ilişkin hiçbir proje bulunmadığını kaydeden Allavi, “Sizi temin ederim ki, Musul'da Felluce benzeri bir operasyon düzenleme niyetimiz yok” dedi.

Haberin Devamı

  

“Musul'da ortadan kaldırılması gereken teröristler bulunduğunu” söyleyen Allavi, “Ancak bu, nokta operasyonlarıyla yapılacak” diye konuştu.

IRAK'TA FAALİYET GÖSTEREN 30 BİN TERÖRİST VAR

Irak istihbaratı şefi Tümgeneral Muhammed Abdullah Şahvani, Irak'ta, Suriye'de üslenen eski rejim liderlerinin desteklediği 20 ila 30 bin teröristin faaliyet gösterdiğini söyledi.

Şahvani, Eşşark El Avsat gazetesine verdiği demeçte, ülkede eylemler düzenleyen “teröristler” arasında iyi organize olmuş ve eğitilmiş eski Baas partisi üyeleri, bazı aşırı dinci militanlar ve işlerinden olan eski ordu mensuplarının bulunduğunu belirtti.

Iraklı yetkili, terörist olarak adlandırdıkları kişilerin özellikle Sünni bölgeleri olmak üzere tüm ülkede faaliyet gösterdiğini ifade etti.


Direnişçilerin Suriye'de bulunan ve Irak'a giriş çıkışta zorluk çekmeyen eski Baas partisinin üyelerinden Muhammed Yunus El Ahmed ve Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in üvey kardeşi Sabavi El Hasan'dan çok iyi maddi yardım aldığını söyleyen Şahvani, Saddam'ın eski yardımcısı İzzet İbrahim El Duri'nin de direnişçileri destekleyenler arasında bulunduğunu kaydetti.


Suriye, Irak'ın, “teröristlerin Şam'dan destek aldığı ve sınırdan kolayca geçebildiği” yolundaki suçlamalarını reddediyor. Irak, İran'ı da direnişçilerin sınırdan geçişine izin vermekle suçluyor.


Şahvani, terörist saldırılarının, 30 Ocak'ta yapılması planlanan seçimleri olumsuz etkileyebileceğini, ancak saldırıların artmasının ya da azalmasının seçim sonuçlarına bağlı olduğunu belirtti.


Irak istihbarat şefi, kendi beklentilerinin, saldırıların giderek azalması ve bir yıl içinde sona ermesi yönünde olduğunu da bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!