Irak Başbakan Yardımcısı istifa etti

Güncelleme Tarihi:

Irak Başbakan Yardımcısı istifa etti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2015 21:12

Irak Başbakan Yardımcısı Beha el-Araci, Sadr Akımı lideri Seyyid Mukteda es-Sadr'ın çağrısı üzerine istifa etti.

Haberin Devamı

Araci, Başbakan Haydar el-İbadi'ye sunduğu istifa mektubunda, "Genel ulusal çıkarlar ile reform projelerinizi desteklemek için ve Sadr Akımı lideri Seyyid Mukteda es-Sadr'ın talebi üzerine istifamı sunuyorum" dedi.


Araci istifasını, Mukteda Sadr ofisinden yapılan "istifa etmesi ve hakkındaki yargı kararlarının sonuçlanmasına dek ülkeyi terk etmemesi" yönündeki açıklamaların ardından sundu.


Beha Araci, Şii din adamı Sadr'ın desteklediği parlamentodaki "Ahrar Grubu" kontenjanından Başbakan Yardımcılığı görevine getirilmişti.


- Sadr istifasını istemişti


Araci'nin istifasıyla ilgili Mukteda Sadr'ın ofisinden yapılan açıklamada, "Ülkemizin içinden geçtiği genel yüksek ulusal çıkarlar için Enerji İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Beha el-Araci'nin derhal görevinden istifa etmesi gerekiyor" denilmişti.

Haberin Devamı


Açıklamada, "Araci'nin hakkındaki hukuki ve yargı işlemlerinin sona ermesinden önce Irak dışına çıkmasının yasak" olduğu belirtilmişti.


Araci, başkent Bağdat'ta illegal yollarla çok sayıda ihaleye girmek ve yurt dışına yatırım için yüklü miktarda paralar aktarmakla suçlanıyor.


Irak Başbakanı İbadi, elektrik kesintileri ve diğer temel kamu hizmetlerindeki aksamaları protesto amacıyla düzenlenen ve son günlerde hızla ülke geneline yayılan gösterilerin ardından reform niteliğinde kararlar aldıklarını açıklamıştı. İbadi, bu kararlar kapsamında yönetim zafiyetinin giderilmesi ve yolsuzlukla mücadeleyi esas alan reformlar çerçevesinde cumhurbaşkanı ve başbakan yardımcılığı mevkilerinin kaldırılacağını bildirmişti.


İbadi, ayrıca Irak'ta geçmiş ve halihazırdaki yolsuzluk dosyalarının derhal açılması talimatı vererek, bu dosyaların incelenmesi için de uzman yargıçlardan oluşan bir komite oluşturulmasını istemişti. Başbakan İbadi, tüm başkanlık ve devlet kurumlarına tahsis edilen ancak sık sık yolsuzluk iddialarıyla gündeme gelen "istisnai bütçe" uygulamasına da son verileceğini duyurmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!