Irak anayasası: Şiilerden destek, Sünnilerden ret

Güncelleme Tarihi:

Irak anayasası: Şiilerden destek, Sünnilerden ret
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2005 09:49

Irak'ın Şii lideri Büyük Ayetullah Ali El Sistani'nin anayasaya ”evet” fetvası çıkaracağı bildirilirken, Sünni imam ve aşiret liderleri anayasayı ret çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

Irak'ın Şii lideri Büyük Ayetullah Ali El Sistani'nin, 15 Ekim’de referanduma sunulacak yeni anayasaya ”evet” oyu kullanılması yönünde bir fetva çıkaracağı bildirildi.

  

Sistani'ye yakın bir kaynak, “Irak halkına anayasa referandumunda 'evet' oyu kullanmalarının tebliğ edileceği bir fetva önümüzdeki günlerde çıkarılacak” dedi.

  

Sistani dün de, halka, yeni anayasaya “evet” oyu vermeleri çağrısında bulunmuştu.

  

Anayasa taslağının 15 Ekim’de referanduma sunulması bekleniyor.

 

Taslak, referandumda herhangi 3 vilayette üçte iki çoğunlukla reddedilirse tamamen reddedilmiş sayılacak. Sünniler, Irak'ın 18 vilayetinin 4'ünde çoğunluk durumdalar.

 

Haberin Devamı

IRAKLI SÜNNİLERDEN ANAYASA RET ÇAĞRISI

 

Iraklı yaklaşık 150 Sünni imam ve aşiret lideri, 15 Ekim'de referanduma sunulacak yeni anayasayı reddetmeleri çağrısında bulundu.

 

Irak'ta Sünnilerin merkezlerinden Anbar eyaletinin önde gelen isimleri, 15 Ekim'de yapılacak referandum öncesi tavırlarını ortaya koymak üzere Ürdün'ün başkenti Amman'da düzenledikleri üç günlük konferansta bir araya geldiler.

 

Güvenlik gerekçesiyle Amman'da yapılan konferansın düzenleyicilerinden Anbar'daki önde gelen din adamlarından Şeyh Abdüllatif Himayem, yaptığı açıklamada, Irak halkına sandığa gitmeleri ve anayasaya “hayır” demeleri çağrısında bulunduklarını kaydetti.

 

Hazırlanan anayasanın Irak'ı Arap kimliğinden çıkarıp, dini, etnik ve siyasi ayrıma yönlendirdiğini ifade eden Himayem, konferansın iç savaşı önlemek için ulusal barış ve uzlaşma çağrısında bulunacağını söyledi.

 

Haberin Devamı

Felluce kentinin önde gelen Sünni isimlerinden Şeyh Kasım El Cumali de, konferanstaki konuşmasında, “Irak'ın bölünmesine, federalizme ve anayasaya hayır” dedi.  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!