Irak’a kuzeyden girseydik bugün direniş olmazdı

Güncelleme Tarihi:

Irak’a kuzeyden girseydik bugün direniş olmazdı
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2005 01:23

ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, ‘İki yıl önce ABD askerleri ‘bloke edilmiş’ Türkiye sınırından Irak’a girebilselerdi, direniş şimdiye kadar bastırılmış olurdu’ dedi.

Irak’ın işgalinin ikinci yılında Amerikan televizyon kanallarına konuk olan Rumsfeld, 25 milyon Iraklı’yı demokrasi ve özgürlüğe sahip olarak görmenin ‘harika’ olduğunu, ancak direnişin azalmakla birlikte hala sürdüğünü söyledi. Rumsfeld, üzüntü duyduğu tek konunun 1 Mart tezkeresi nedeniyle Amerikan askerlerinin Türkiye’den Irak’a girememesi olduğunu belirtti.

Fox News Sunday adlı televizyon programına konuk olan Rumsfeld, ‘Eğer 4. Piyade Tümeni’ni Türkiye üzerinden Kuzey Irak’a sokabilseydik, daha fazla Baasçı yakalayabilir veya öldürebilirdik. Bu da direnişi azaltırdı’ dedi. Rumsfeld, Türkiye’den onay çıkmaması üzerine harekatın güneyden başladığını, bu yüzden Saddam’ın askeri ve istihbarat yetkililerinin kuzeye kaçtığını ifade ederek, ‘Bunlar hala etkin durumdalar’ diye konuştu.

ABC’ye verdiği demeçte, 152 bin kişilik Irak görev gücünün 135 bine düşürüleceğini belirten Rumsfeld, Irak ve Afganistan’da asli ve yedek Amerikan askeri gücünün ancak yüzde 40’ının kullanıldığını ifade etti. NBC’ye konuk olan ABD Genelkurmay Başkanı General Richard Myers da, 142 bin Iraklı’nın asker ve polis olarak eğitiminin tamamlandığını bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!