IPI’dan ABD polisine Ferguson kınaması

Güncelleme Tarihi:

IPI’dan ABD polisine Ferguson kınaması
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2014 16:53

Viyana merkezli Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), ABD’nin Missouri eyaletinin Ferguson şehrinde yaşanan olayları yayınlayan gazetecilere yapılan polis müdahalesinin “ürkütücü ve kabul edilemez” olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Birçok yerel ve yabancı gazeteci, Amerikan polisini, 18 yaşındaki siyahi genç Michael Brown’un bir polis memuru tarafından vurulmasından sonra yaşanan olayların basın tarafından yayınlanmasını tehdit ve tutuklamalarla önlemeye çalışmakla suçlamıştı. Olaylar sırasında görev yaparken polis tarafından tartaklanan gazeteciler arasında Anadolu Ajansı muhabiri Bilgin Şaşmaz da vardı.

IPI Kuzey Amerika Komitesi’nin yaptığı yazılı açıklamada şöyle denildi: “Ferguson’da görev alan gazetecilerin polis güçleri tarafından tartaklandığı, biber gazına maruz kaldığı, plastik mermiyle vurulduğu ve hatta zorla tutuklandığı rapor edilmiştir. Ferguson’daki kolluk güçlerinin gelecekteki eylemlerinde ABD anayasasına uymasını ve Michael Brown’un trajik ölümü sonrasında yaşanan olayları yayınlayan gazetecilerin işlerine karışılmamasını talep ediyoruz.”

Haberin Devamı

IPI Kuzey Amerika Komitesi başkanı John Yearwood da, “Ferguson’da polisin olayları kontrol altına almak için anayasanın ilk maddesini şiddetle çiğnemesi bizi son derece endişelendiriyor” ifadesini kullandı.

GAZETECİ FOLEY İÇİN AÇIKLAMA
IPI, Amerikalı serbest gazeteci James Foley’nin IŞİD militanları tarafından katledilmesini de kınadı. Kuruluşun Yönetim Kurulu Başkanı Alison Bethel-McKenzie, trajik ölümün derin üzüntü yarattığını belirterek, “ABD hükümetini ve diğer hükümetleri, çatışma bölgelerinde görevlerini yapan tüm gazetecilere karşı yapılan saldırılar konusunda güçlü bir mesaj vermeye davet ediyor; saldırganların, bunun ciddi sonuçları olacağını bilmelerini istiyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!