İntihar saldırıları Filistinlileri böldü

Güncelleme Tarihi:

İntihar saldırıları Filistinlileri böldü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2002 01:42

İsrail'in intihar saldırılarını engelleme gerekçesiyle Filistin kentlerini yeniden işgali sürerken, Filistin toplumu İsrailli sivilleri hedef alan intihar saldırıları konusunda ikiye ayrıldı.

İNTİHAR saldırılarının Filistin'e dünya nezdinde ‘‘terörist’’ damgası vurduğunu savunanlarla, bu saldırıların meşru müdafa olduğu ve İsrail işgaline dünyanın dikkatini çekmenin başka yolu olmadığını savunanlar arasındaki tartışma giderek şiddetleniyor.

Filistinliler arasında yaptıkları bilimsel kamuoyu yoklamaları İsrail hükümetince de itibar edilen ve kaynak gösterilen Filistin araştırma kuruluşu PCPO'nun Halkla İlişkiler Direktörü Dr. Velid Şomali Hürriyet'e, 'Son yaptığımız yoklamalara göre Filistin toplumunda intihar saldırılarını destekleyenlerin oranı hızla düşüyor'' dedi.

Şomali, ‘‘Geçen Ağustos ayında Filistinli liderlerden Mustafa Hadi'nin İsrail tarafından öldürülmesinden sonra intihar saldırılarını destekleyenların oranı % 80'e ulaşmıştı. İki ay önce bu oran % 68 civarındaydı. Şu anda ise % 50' diyerek bu düşüşün, intihar eylemlerine karşı olan kesimin başlattığı başarılı kampanyadan kaynaklandığını belirtti.

AYDINLAR BİLDİRİSİ

Liderliğini El Kuds Üniversitesi Dekanı ve FKÖ'nün Kudüs temsilcisi Sarı Nuseybi ve Filistinli görüşmecilerden Hanan Aşravi'nin yaptığı 55 aydın geçen ay Filistin gazetelerine dev ilanlar vererek 'İntihar saldırılarına son' kampanyası başlattılar. Bu kampanya için toplanan imzalar kısa sürede 200'ü aştı. Şomali'ye göre, intihar saldırılarına karşı çıkanların en önemli silahı, 11 Eylül'den sonra ABD'nin yürüttüğü teröre karşı mücadele kampanyası nedeniyle intihar saldırılarının dünya gözünde Filistinlileri haklı bir davanın savunucusu değil teröristlere çevirdiği argümanı.

Şomali'ye göre, intihar saldırılarını radikal dinciler destekliyor. Bazı akademisyenler de bu görüşe destek veriyor. İntihar saldırılarına karşı olanların başını ise laik aydınlar çekiyor. Sokaktaki halkın tepkisi ise İsrail'in tutumuna göre sürekli bir şekilde değişiyor. Sıradan Filistinlinin tutumu akışkan ve duygusal. Filistin Lideri Yaser Arafat, önceki gün bir kez daha intihar saldırlarına karşı olduğunu ve durdurmak için elinden geleni yapacağını açıkladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!