İnternet çöktü

Güncelleme Tarihi:

İnternet çöktü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2021 07:00

Dünyanın en çok ziyaret edilen internet sitelerinde dün geniş çaplı erişim sıkıntısı yaşandı. BBC, New York Times, Bloomberg, Financial Times, CNN, Amazon, Reddit, Spotify, Shopify, Twitter, Twitch, Beyaz Saray ve İngiltere hükümetinin internet sitesi erişim sıkıntısı yaşanan sitelerden bazıları oldu.

Haberin Devamı

İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin haberine göre internet sitelerine girilememesinde bulut üzerinden içerik teslim şirketi olan Fastly’nin çökmesi rol oynadı. Fastly, çok sayıda büyük şirket tarafından kullanılan, müşterilerin alışveriş yapmasını ve online video izlemesini sağlayan bir içerik sağlama ağı olarak biliniyor. Genel kesinti ve erişim problemi 1 saat civarı sürdü. Fastly şirketinden yapılan açıklamada, “Küresel çapta POPs (varlık noktaları) boyunca aksamayı tetikleyen bir hizmet konfigürasyonunu saptadık ve bu konfigürasyonu devre dışı bıraktık. Global ağımız geri geliyor” denildi.

EN ÇOK ABD VE AVRUPA’YI ETKİLEDİ

BBC, sorunun daha çok Avrupa ve ABD’nin bazı kısımlarını etkilediğini bildirdi. Ünlü antivirüs yazılımı şirketi ESET’in siber güvenlik uzmanı Jake Moore, “Bu durum, devasa hosting (barındırma) şirketleri ve temsil ettiklerinin öneminin altını çiziyor” dedi. Yazılım uzmanı Adam Smith de, “İçerik teslim ağları ile ilgili kesintiler, internet hizmetlerini teslim etmede yer alan kompleks ve bağlı bileşenlerin büyüyen ekosisteminin önemini ortaya koyuyor. Bu yüzden kesintiler, çok sayıda site ve hizmeti giderek daha fazla sıklıkta aynı anda etkiliyor” değerlendirmesinde bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!