Internet Avrupa'yı korkutuyor

Güncelleme Tarihi:

Internet Avrupayı korkutuyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 1997 00:00

Haberin Devamı

ABD'de yönetimin peşpeşe aldığı iki karar Internet dünyasını altüst ederken bu yeni ve hızla gelişen iletişim tekniğini de tamanen ‘‘pazar kuralları''na teslim ediyor. Ve Avrupa ve Asya'nın bellibaşlı ülkeleri şimdi ABD'yi hızla gelişen ve dünyanın en cazip pazarlarından biri olmaya aday Internet'te ‘‘kanunsuzluktan yararlanmaya çalışmakla'' suçluyor.

Temmuz başında Bill Clinton dünya Internet ağında iletişimin sınırlanamayacağına ve vergilendiremeyeceğine karar verdi. Şimdi de, ABD'nin ekonomik ve siyasi gücünü kullanarak bu kararını Internet kullanıcısı bütün ülkelere kabul ettirmeye hazırlanıyor.

Clinton yönetiminin bu kararı, kısa bir süre önce ABD Anayasa Mahkemesi'nin aldığı bir prensip kararına da uygun. Mahkeme, önüne getirilen ‘‘Communication Decency Act'' yani ‘‘İletişimde Edep Kanunu''nu iptal etmiş ve böylece ABD yönetiminin Internet'te porno metinler ve resimlerle mücadele konusunda yaptığı çalışmalara da son vermişti. Ve Internet ağına bağlı 70 milyon dünyalının çok büyük bir kısmı Amerika'da yaşadığı için de, bu karardan sonra ‘‘Internet'te sansür'' fikri tamamen imkansız hale geldi.

Ancak bu karar, özellikle Avrupa ülkeleri tarafından çok ciddi bir tehdit olarak algılandı. Çünkü Internet demek ABD demek. Amerika bu yeni ve önüne geçilmez iletişim aracında o kadar güçlü ki, Avrupa ve büyük Asya ülkelerinde hükümetler ‘‘Sınırsız hürriyet, kanunsuz bir gelişme demek. Böyle bir gelişme de, pazarın en güçlüsü olan ABD'nin işine yarayacak'' diyerek püriten ve aşırı ahlakçı Amerika'yı suçluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!