Ä°nsan avı tam hız sürüyor

Güncelleme Tarihi:

İnsan avı tam hız sürüyor
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 22, 2001 14:00

ABD'nin New York ve Washington kentlerinde düzenlenen saldırılara karışan kişilerin ele geçirilmesi için başlatılan insan avı, tüm hızıyla sürüyor. Saldırılarla ilgili olarak İngiltere'de üç kişi tutuklandı. Belçika’da da, Bin Ladin’le bağlantısı olduğu düşünülen iki kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Haberin Devamı

İngiliz polis teşkilatı Scotland Yard'dan yapılan açıklamada üç kişinin Dünya Ticaret Merkezi'ne yapılan saldırıyla ilgili olarak tutuklandığı ve Terörle Mücadele Dairesi yetkililerince sorgulandığı bildirildi. 

Açıklamada, Londra'nın batısında bu sabah yakalanan kişilerden bir erkeğin 27, kadının 25 yaşında olduğu, 29 yaşındaki bir diğer erkeğin Birmingham'da daha sonra yakalandığı ve Londra'ya getirildiği belirtildi. 

Londra'nın tarihinde ilk defa, barış zamanında en üst düzeyde güvenlik alarmına geçtiÄŸi bildirildi.Â

BRÜKSEL’DE İKİ GÖZALTI

Öte yandan Brüksel Savcılığı, terörist saldırılarda kullanılmak üzere kimyasal maddeler stokladığı belirlenen iki Kuzey Afrikalının gözaltına alındığını bildirdi. 

ABD'deki terör olaylarından iki gün sonra, 13 Eylül'de Arap 'Tekfir ve Hicret' adlı örgütün üyesi oldukları belirlenen Tunuslu Nizar Trabilsi (30) ile Faslı Abdülkerim El Haduti (34) Brüksel'de tutuklanmıştı. Bu kişilerin üzerinde, silah ve eylem planlarının yanı sıra, patlayıcı üretmek için kullanılabilecek formül ve belgeler de ele geçirilmişti. 

Brükselli sorgu hakimlerinden Christian De Valkeener, tutuklattığı kişilerin ABD'deki saldırılarla doğrudan ilgisi bulunmadığını ancak uluslararası terörist Usame Bin Ladin ile bağlantıları olduğunun düşünüldüğü belirtti. 

Bu kişilerin ifadelerinin alınması sürerken, dün Brüksel'de 'Nil' isimli lokantayı basan terörle mücadele birimleri, çok miktarda kimyevi madde ele geçirdiklerini duyurdular. Bu maddelerin daha önce yakalanan kişiler üzerinde bulunan formüllerle uyuştuğu ve büyük bir binayı havaya uçuracak nitelikte patlayıcı üretmesinin hedeflendiği belirtildi. Lokanta baskınında, Arap asıllı iki kişi tutuklandı. 

Fransız ve Belçika polislerinin iÅŸbirliÄŸiyle yapılan operasyonlar devam ederken, ele geçirilen teröristlerin hedeflerinin, Paris'teki ABD BüyükelçiliÄŸi'ne saldırı yapmak olduÄŸu öne sürülüyor.Â

Haberin Devamı

Brüksel Savcılığı, soruşturmanın son derece gizli yürütüldüğünü belirtiyor. 

Bu arada Belçika'nın çeÅŸitli bölgelerinde bazı bina ve konutlara baskınlar düzenlendiÄŸi gözleniyor.Â

HAMBURG’TA YAKALANANLAR EL-KAİDE İLE İLİŞKİLİ

Alman Der Spiegel dergisi, polisin elde ettiği bilgiler doğrultusunda, ABD'deki saldırıları düzenleyen ve bir süre Hamburg'ta yaşayan teröristlerin, uluslararası terörist Usame Bin Ladin'in örgütü El-Kaide'yle doğrudan ilişkileri bulunduğunun ortaya çıktığını yazdı. 

Derginin haberinde, Federal Emniyet Müdürlüğü'nün, Bin Ladin'le ilişkisi olduğunu tahmin ettiği 43 yaşındaki bir Suriyelinin, ABD'deki saldırılara katılan Marvan El Şeyhi adlı teröristle temas halinde olduğunun belirlendiği kaydedildi. 

Bu Suriyelinin, Nairobi ve Darrüsselam kentlerindeki Amerikan büyükelçiliklerine bombalı saldırı düzenleyen Vedi El Hac ile de ilişkisi olduğu belirtilen haberde, Hamburg'ta yaşayan ikinci bir Suriyelinin de tutuklama kararıyla aranan terörist Said Bahaci'yle ilişkisi bulunduğunun belirlendiğini, bu nedenle her iki Suriyelinin evinin arandığı ifade edildi. 

Haberde, aracılar vasıtasıyla Hamburg'taki teröristlerle ilişki kurduğu tahmin edilen aşırı dinci Mısırlı bir imamın da zanlılar arasında bulunduğu bildirildi. 

Haberde, ayrıca teröristlerin Almanya'da farklı pasaport ve isimler kullandıkları, bazılarının 3 farklı pasaport ve isim kullanmasına rağmen, bunun yetkili makamlar tarafından fark edilmediği belirtildi.

ATTA, FBI'IN BURNUNUN DÄ°BÄ°NDE KALMIÅž

New York'taki Dünya Ticaret Merkezi ve Washington'daki Pentagon binalarına yönelik saldırıları düzenleyen teröristlerin elebaşısı olduÄŸuna inanılan Muhammed Atta'nın, Federal SoruÅŸturma Bürosu'nun (FBI) Las Vegas'taki ÅŸubesinin yakınında bir motelde kaldığı ortaya çıktı.Â

Motel sahibi James Magar'ın verdiği bilgiye göre, 29 Haziran'da 'Econo Lodge' adlı motele gelen Muhammed Atta, 1 Temmuz'a kadar burada kaldı. 

Atta'nın 13 AÄŸustos'ta ikinci kez, FBI'ın Las Vegas'taki ÅŸubesine 300 metre mesafedeki motele geldiÄŸini bildiren Magar, 11 Eylül'daki saldırılardan sonra FBI ajanlarının Muhammed Atta'nın fotoÄŸrafıyla birlikte motele gelerek resepsiyon görevlilerine bu kiÅŸiyi tanıyıp tanımadıklarını sorduklarını söyledi.Â

''Atta'nin bir iÅŸadamına benzediÄŸini'' belirten Magar, ''Kendini çok iyi kamufle etmeyi biliyormuÅŸ. Ä°smi bir ÅŸeyler hatırlatıyor ancak yüzünü hatırlamadık'' dedi.Â

Motel kayıtlarına göre, Atta, resepsiyon görevlilerine, Florida'dan alınan bir sürücü belgesini gösterdi ve adresini 'Coral Springs, Florida' olarak verdi. FBI'in, Muhammed Atta'nın kaldığı döneme ait bilgisayar ve telefon konuÅŸmalarıyla ilgili bilgileri incelemeye aldığı ifade edildi.   Â

 
CIA, ATTA’YI ALMANYA’DA İZLEMİŞ  

Alman Focus dergisi ise, ABD'deki saldırılara katılan terörist Muhammed Atta'nın, Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı CIA tarafından Hamburg'ta bir süre izlendiğini yazdı. 

Derginin haberinde, CIA ajanlarının, Atta'yı geçen yılın ocak ayından mayıs ayına kadar izlediği ve Atta'nın Frankfurt'taki büyük eczanelerden, muhtemelen patlayıcı madde yapımında kullanmak için kimyasal maddeler satın aldığını tespit ettikleri belirtildi. 

Amerikalı ajanların, bu faaliyetleriyle ilgili olarak Alman makamlarına bilgi vermediğine işaret edilen haberde, ayrıca Amerikan Federal Soruşturma Bürosu FBI'ın, Bavyera Eyaleti İçişleri Bakanlığı'nı, 'Oktoberfest' adı verilen Ekim ayı kutlamaları sırasında terörist eylemler düzenlenebileceği konusunda uyardığı kaydedildi. 

FBI'ın uyarısında, teröristlerin yardım görevlileri ya da itfaiye eri gibi giyinerek, trafiÄŸe kapalı her yerden geçebileceÄŸine dikkat çekildi ve sıkı güvenlik önlemleri alınması gerektiÄŸi ifade edildi.Â

ATTA, İSPANYA’DA KALMIŞ

Bu arada, Amerikan Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) hava korsanlarına ilişkin kara listesinde yer aldığı belirtilen Muhammed Atta'nın, 7-19 Temmuz tarihlerinde İspanya'da kaldığı bildirildi. 

İspanya İçişleri Bakanlığı sözcüsü, Dünya Ticaret Merkezi'nin kuzey kulesine intihar dalışı yapan uçaktaki korsanlardan biri olarak belirlenen Mısırlı Muhammed Atta'nın 7-19 Temmuz arasında İspanya'da kaldığını söyledi.

Sözcü, Atta'nın 7 Temmuz'da Miami'den gelerek, kendi adına düzenlenmiş ve sahte olmayan bir Mısır pasaportuyla Madrid-Barajas Havaalanı'na giriş yaptığını ve İspanyol istihbaratının şu ana kadar Atta'nın Katalan bölgesindeki Casablanca Oteli ve Residencia Monstant Oteli'nde 16'sından 17'sine ve 17'sinden 18'ine gecelediğini, bir araba kiraladığını ve 19'unda Madrid-Barajas Havaalanı'ndan İspanya'dan ayrıldığını tespit ettiklerini bildirdi. 

SORUŞTURMA MALİ SEKTÖR ÜZERİNDE YOĞUNLAŞTI

Alman Der Spiegel dergisi, ABD'deki saldırılarla ilgili soruşturmaların, özellikle Avrupa'daki mali sektör üzerinde yoğunlaştığını yazdı. 

Derginin haberinde, Deutsche Bank yöneticilerinin, yaptığı işlerle dikkatlerini çeken ve müşterileri olan Hamburglu işadamı 'Abdul Kuddos D.'yi polise ihbar ettikleri belirtildi. 

Bu işadamının, Afganistan'a telefon tesisleri, Türkiye'ye de uçuş simulatörleri sattığı kaydedilen haberde, bu kişinin 13 Eylül'de Hamburg'tan ayrıldığı bildirildi. 

Haberde ayrıca, polise bildirilen diğer bir banka müşterisinin Almanya'nın kuzeyindeki bir uçuş okulunda eğitim görmek amacıyla 10 bin mark kredi aldığı, ABD'deki saldırılardan bir hafta önce de uçmak için ABD'ye gideceğini söylediği ifade edildi. 

Lüksemburg'da da polisin bir iz üzerinde olduğuna işaret edilen haberde, bir avukatın, adını gizli tuttuğu müvekkili adına milyonlarca marklık işlem yapmaya çalıştığı belirtildi. Lüksemburg Bankalar Birliği Başkanı Lucien Thiel, olayı doğrulayarak, ''Ancak bu işlem, kara para aklama ve Usame Bin Ladin'le ilişkili olabileceği gerekçesiyle yapılmadı'' dedi. 

Haberde ayrıca Amerikan Federal Soruşturma Bürosu FBI'ın, Alman makamlarına başvurarak, 118 şüpheli kişinin banka bağlantıları ve hesaplarıyla ilgili bilgi istediği kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!