İngiltere’nin AB’den ayrılması Türkiye’yi nasıl etkiler

Güncelleme Tarihi:

İngiltere’nin AB’den ayrılması Türkiye’yi nasıl etkiler
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2018 08:30

BREXIT’in AB ile anlaşmalı ya da anlaşmasız olması Türkiye ile İngiltere’nin ticari ilişkilerini de etkileme potansiyeline sahip. İngiliz Parlamentosu’nun Brexit anlaşmasını kabul etmesi halinde Türkiye ile İngiltere arasında imzalanacak serbest ticaret anlaşmasıyla iki ülke arasındaki 20 milyar Euro’luk ticaret hacminin daha da artması sözkonusu olacak.

Haberin Devamı

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas, AB ile İngiltere hükümeti arasında varılan anlaşmanın İngiliz Parlamentosu’ndan geçmesi durumunda olası senaryoları şu şekilde sıralıyor:

AB ile anlaşmalı ayrılık olursa:

29 Mart 2019 gece yarısı itibarıyla İngiltere AB’den ayrılmış olacak.

2020 yılının sonuna kadar geçiş süreci olacak ve İngiltere, Gümrük Birliği içinde kalmaya devam edecek.

İngiltere, AB’den ayrılsa bile geçiş sürecinde Gümrük Birliği’nde kalacağı için Türkiye-İngiltere ticari ilişkileri için de olumlu bir senaryo çıkabilir.

2020’ye kadar olan süreç içinde AB ile İngiltere yeni bir statü belirleyeceğinden ve 2020 sonrası için de gerekli müzakereleri yapacağından dolayı Türkiye de İngiltere ile ayrı bir serbest ticaret anlaşması imzalayabilir.

Haberin Devamı

Türkiye ile İngiltere arasında imzalanması olası bir serbest ticaret anlaşması sonucunda 20 milyar Euro’luk ticaret hacmi daha da artabilir.

AB ile anlaşmasız ayrılık olursa:

İngiltere’de hükümet krizine kadar gidebilecek bir siyasi kriz başlar.

Eğer ayrılık durdurulmazsa İngiltere 29 Mart’ta AB’den çıkmış olacak.

İngiltere, Gümrük Birliği’nden de çıkmış olacağı için Türkiye için herhangi bir üçüncü ülke konumuna gelecek ve İngiltere ile ikili ticarette Dünya Ticaret Örgütü kuralları geçerli olacak. İngiltere ile gümrüksüz, kısıtlamasız, vergisiz ticaret sona ermiş olacak.

Bu durumdan en olumsuz etkilenecek sektörler Türkiye ve İngiltere arasındaki ticarette en önemli yere sahip olan otomotiv, ev eşyası ve tekstil sektörleri olacağı bildiriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!