İngiltere'den Türkiye uyarısı

Güncelleme Tarihi:

İngiltereden Türkiye uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2005 12:08

Haberin Devamı

AB’de Türkiye ile ilgili tartışmalar sürerken Türkiye’nin AB tarafından reddedilmesinin "ciddi" sonuçlarının olabileceği uyarısı yapıldı. İngiltere eski Savunma Bakanı Michael Portillo, Türkiye’nin reddin sonucunda köktendinciliğe kaptırılmasının stratejik açıdan "ciddi bir darbe" olacağını belirterek, "Orada (Türkiye’de) laiklik güvenli görünmüyor" ifadesini kullandı.

Michael Portillo, pazar günleri yayınlanan The Sunday Times gazetesinde yayınladığı makalede Türkiye’nin AB üyeliğinin taşıdığı stratejik öneme dikkat çekti. Türkiye’nin, Batı karşıtı aşırı İslamcı bir rejim tarafından yönetilmesinin olumsuz etkileri konusunda uyaran Portillo, "Türkiye’nin köktendinciliğe kaptırılması ciddi bir darbe olur. Bu mesele, Newport yakınlarında toplanan AB Dışişleri Bakanlarını kaygılandırmalıydı" diye yazdı.

Haberin Devamı

Dünyada laik ve demokratik olan pek az Müslüman ülkenin bulunduğuna dikkat çeken Portillo, "Kemal Atatürk’ün vizyonu olan bir lider olması Avrupa için fevkalade bir şans" ifadesini kullandı. "Türkiye, terörü besleyen ve ihraç eden bir ülke haline gelse, Rusya, Amerika, Avrupa ve İsrail için bir felaket olur" görüşünü dile getiren Portillo, TBMM’nin Irak savaşı oncesi tezkereyi reddetmesinin, Türkiye’nin Batı’nın yörüngesinden çıkması halinde neler olabileceğinin bir göstergesi olarak yorumladı.

Michael Portillo, AB liderlerinin çoğunun stratejik düşünmediklerini, savunmaya gelince ABD’ye güvendiklerini belirterek, "Onlar için Türkiye’nin Batı ile İslam aşırılığı arasında bir domino taşı olduğunu görmek kolay değildir" değerlendirmesini yaptı.

Alman Hristiyan Demokrat lideri Angela Merkel’in "imtiyazlı ortaklık" fikrinin "akıllıca" olmakla birlikte yürümeyeceğini savunan Portillo, Türkiye’nin AB tarafından reddedilmesinin sonuçlarının "ciddi" olabileceğini vurgularken "Orada (Türkiye’de) laiklik güvenli gönünmüyor" diye yazdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!