İngiltere’den Brexit’e erteleme kararı

Güncelleme Tarihi:

İngiltere’den Brexit’e erteleme kararı
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2019 08:30

İngiliz parlamenterler yılan hikayesine dönen İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasının (Brexit) ertelenmesini istedi. Mevcut Brexit tarihi olan 29 Mart yerine AB’den hangi tarihe kadar erteleme talep edileceği Avam Kamarası’nda önümüzdeki hafta yapılması beklenen oylamada netleşecek.

Haberin Devamı

İNGİLTERE Başbakanı Theresa May’in Brüksel ile üzerinde anlaştığı Çekilme Anlaşması’nı iki kez ezici çoğunlukla reddeden, ardından anlaşmasız Brexit’e kapıyı kapatan Avam Kamarası, dün yapılan oylamada ülkenin Avrupa Birliği’nden çıkışının ertelenmesini istedi. Taraflar arasında 29 Mart olarak belirlenen Brexit tarihine 15 gün kala yapılan oylamada İngiliz parlamenterler 202’ye karşı 412 oyla ertelemeden yana tavır takındılar.

Çıkan bu sonuç Çekilme Anlaşması’nın bir kez daha oylanacak olması anlamına geliyor. Avam Kamarası bu kez belgeye onay verirse May, Brüksel’den sınırlı, kısa süreli ve teknik nitelikli erteleme talep edecek. Erteleme için istenen son tarih ise 30 Haziran. Bu tarihin belirlenmesinde yeni Avrupa Parlamentosu’nun temmuz başında faaliyete geçecek olması etkili oldu. Avam Kamarası, anlaşmayı bir kez daha reddederse May, daha uzun süreli erteleme talebinde bulunmak durumunda kalacak. Bu da İngiltere’nin 23-26 Mayıs’taki Avrupa seçimlerine katılmasını gerektirecek. Hükümetin beklentisi, bu olasılığın parlamenterler üzerinde baskı yaratması ve Çekilme Anlaşması’na onayın yolunu açması yönünde.

Haberin Devamı

İngiltere’den Brexit’e erteleme kararı

KARARI AB VERECEK

İngiltere’de erteleme hesapları yapılıyor olsa da bu otomatik bir süreç değil. Erteleme kararını İngiltere dışındaki AB üyesi 27 ülke verecek. Bu kararın alınabilmesi için oybirliği gerekiyor. Gelinen aşamada AB, erteleme talebinin net ve geçerli bir gerekçeye dayanmasını istiyor. Kısa süreli ve teknik nitelikli bir ertelemeye çok soğuk bakmayan AB, siyasi nitelikli kısa süreli ertelemeye ise net şekilde karşı. Ertelemenin siyasi gerekçelerle yapılacak olması halinde Brüksel’in tercihi bunun uzun süreli olmasından yana.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk oylamadan önce, 21-22 Mart’ta Brüksel’de yapılacak AB Zirvesi öncesinde liderlerle yapacağı temaslarda, İngiltere’nin Brexit stratejisini gözden geçirmeyi ve bu bağlamda konsensüs oluşturmayı gerekli görmesi halinde uzun süreli ertelemeye açık olmaları çağrısında bulunacağını söyledi. Sabırlı ve sakin olma tavsiyesinde bulunan AB Brexit Müzakerecisi Michel Barnier ise Çekilme Anlaşması’nın İngiltere’nin anlaşmalı çıkışını sağlayacak tek belge olduğunun altını çizerek, “İstediğimiz anlaşmasız Brexit’e yönelik olumsuz oy değil. İstediğimiz olumlu, yapıcı oy” dedi. Mevcut anlaşmayı yeniden müzakere etmeye kapıları kapalı tutan AB, ertelemeyi reddederse Brexit planlandığı gibi 29 Mart’ta ancak anlaşma olmaksızın gerçekleşecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!