Türkiye'deki 'ilk ilişki' davası: İngiltere'deki benzer olay ve ABD'deki tartışmalar

Güncelleme Tarihi:

Türkiyedeki ilk ilişki davası: İngilteredeki benzer olay ve ABDdeki tartışmalar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2015 16:13

Türkiye, 14 yaşındaki oğlunun ilk cinsel deneyimi için hayat kadını ayarlayan babayı konuşurken, benzer bir olay 2009 yılında İngiltere'de yaşanmıştı.

Haberin Devamı

Oğlunu 14'üncü doğum günü hediyesi olarak hayat kadınına götüren bir baba, polis tarafından yakalanmış ve çıkarıldığı mahkemede 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.  

Hukuki gerekçelerle adı açıklanmayan adamın cezası ertelenirken, beş yıl boyunca 'seks suçlusu' olarak kayıtlarda kalmasına hükmedilmişti. Mahkeme, annesi ölen çocuğun babasıyla yaşamaya devam etmesinde ise bir sakınca görmemişti. 

Uluslararası birçok yayın kuruluşu tarafından haberleştirilen olayın ortaya çıkış şekli de bir hayli ilginç.

Mahkeme belgelerine göre; eşi öldükten sonra Polonya’dan İngiltere’ye göç eden baba, oğlunu istediği kadını seçmesi için Nottingham’ın genelevleriyle ünlü sokağına götürdü.

Çocuk da babasının gösterdiği kadını seçince olay tüm dünyanın okuduğu bir habere dönüştü. Çünkü çocuğun tercih ettiği kadın sivil polisti… 

DÜNYADA DA TARTIŞMA KONUSU 

Türkiye'deki baba Nurettin K.'nın konuşmalarının, telefonları başka bir soruşturma kapsamında polis tarafından dinlenirken mercek altına alınması; bu açıdan da dünyadaki tartışmaları akıllara getirdi. 

Zira başka bir amaçla yapılan dinleme sırasında elde edilen bilgilerle farklı bir soruşturma açılması dünyada da tartışılan bir konu. 

Örneğin ABD'deki tartışmaların merkezinde, eski başkanlardan Ronald Reagan tarafından 1981 yılında imzalanan 12333 numaralı kararname bulunuyor. Bu kararnameye göre, ABD vatandaşları arasındaki görüşmeler, tesadüfen dinlemeye takılmışsa beş yıl süreyle ABD istihbaratı tarafından saklanabiliyor.
Bilgileri toplayan birim, bunun bir başka suça kanıt niteliği taşıdığını düşünürse veya dış istihbaratla ilgili olduğundan şüphelenirse, söz konusu bilgileri ilgili devlet kurumlarına iletebiliyor. 

Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) son olarak Google ve Yahoo'nun data merkezleri arasındaki kriptosuz bilgileri ele geçirmesini, 12333 numaralı kararname çerçevesinde meşru göstermişti. 

İKİ KRİTER GETİRİLDİ 

ABD'de, şans eseri elde edilen bilgilerin ne kadarının depolanacağı ya da NSA ve diğer kurumların bunlarla ne yapacağı ise yetkililerin takdirine kalmış durumda. 

Ancak ABD Başkanı Barack Obama'nın izleme faaliyetlerinin gözden geçirilmesi için atadığı İstihbarat ve İletişim Teknolojilerini Teftiş Kurulu'nun Aralık 2013'te hazırladığı rapor, tesadüfen elde edilen bilgilerin, kıymetli yabancı istihbarat niteliğinde değilse ya da "diğer insanlara ciddi zarar verecek" gelişmelere ilişkin delil özelliği taşımıyorsa, silinmesini tavsiye ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!