İngiltere'de hükümet krizine çözüm

Güncelleme Tarihi:

İngilterede hükümet krizine çözüm
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2017 13:58

İngiltere'de 8 Haziran'da gerçekleşen seçimlerin ardından hükümeti kuracak yeterliliğe ulaşamayan Theresa May, Demokratik Birlik Partisi (DUP) lideri Foster ile azınlık hükümetini kurmak için anlaştı.

Haberin Devamı

İngiltere'de, 8 Haziran'daki erken genel seçimde Avam Kamarası'ndaki çoğunluğunu kaybeden Muhafazakar Parti, Kuzey İrlanda'daki Demokratik Birlik Partisi'yle (DUP) azınlık hükümeti için anlaşma sağladı. DUP, Kuzey İrlanda'ya 2 yıl boyunca 1 milyar sterlin ek mali destek sağlanacağını açıkladı.

Varılan anlaşma uyarınca 10 milletvekili bulunan DUP, Avam Kamarası'ndaki oylamalarda Muhafazakar Parti'ye destek verecek. Ancak iki parti bir koalisyon hükümeti kurmayacak.

İki parti arasında iki haftadır süren görüşmeler, Kuzey İrlanda'ya mali destek ve İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) çıkış müzakerelerine (Brexit) odaklanmıştı.

İngiltere Başbakanı ve Muhafazakar Parti lideri Theresa May DUP ile varılan anlaşmaya yönelik olarak "Güçlü bir hükümet kurulması konusundaki arzuyu paylaşıyoruz. Brexit müzakereleri ve ulusal güvenlik meselelerinde hükümet programını uygulamak istiyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Başbakanlık konutu önünde gazetecilere konuşan DUP lideri Arlene Foster iki partinin "Birleşik Krallık'ın çıkarı için istikrarlı bir hükümet kurulmasını sağladığını" söyledi. Foster'ın yaptığı açıklamaya göre anlaşma 5 yıl geçerli olacak. 2 yıl sonra yeniden gözden geçirilecek.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!