İngiltere'de ‘Eyvah Türkler geliyor’ telaşı

Güncelleme Tarihi:

İngilterede ‘Eyvah Türkler geliyor’ telaşı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2016 23:32

Türkiye ile AB arasında devam eden vize pazarlığı, İngiltere’de süren AB’den ayrılma referandumuyla ilgili tartışmalara da malzeme oluyor. Telegraph gazetesi, “Türkiye’ye vize muafiyeti terör riskini arttırır” diye manşet attı. Eski istihbarat başkanı Dearlove “Vize serbestisi yangına benzin dökmek olur” dedi.

Haberin Devamı

İNGİLTERE’de seçmen, 23 Haziran’da Avrupa Birliği’nden ayrılmanın (Brexit) oylanacağı referandum için sandık başına gitmeye hazırlanırken, AB üyeliğinden çıkmak isteyenler ile AB içinde kalmak isteyenler arasındaki tartışmalara Türkiye’nin üyeliği ve vize muafiyeti de dahil oldu.

İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin önceki gün ‘World on The Move’ adlı göç üzerine düzenlediği konferansa konuşmacı olarak katılan eski MI6 Başkanı Sir Richard Dearlove, AB ile Türkiye arasında yapılan anlaşma kapsamında Türklere vize muafiyetinin sağlanması tartışmalarıyla ilgili “AB’nin 75 milyon Türk’e vize muafiyeti önermesi, Ege’de göçmen akınını durdurmada ters etki yapar. Bu aynen yangına benzin dökmek gibi” dedi. AB karşıtı kampanyanın önemli isimlerinden Muhafazakâr Parti Milletvekili John Redwood da Richard Dearlove’ın açıklamalarına destek vererek “Korkarım ki Birlik’in Avrupa’nın güvenliğini, refahını zarar verdiği konusunda haklı” dedi. İngiltere’nin AB’den çıkmasına destek veren Kuzey İrlanda Bakanı Theresa Villiers de geçen pazar yaptığı açıklamada Türkiye’nin AB’ye üye olması durumunda, Büyük Britanya’nın IŞİD’li teröristlere karşı daha savunmasız bir hale geleceğini iddia ederken “Türkiye’ye dönen 600 IŞİD savaşçısı olduğu sanılıyor. Bana kalırsa bu büyük güvenlik riskleri barındırıyor” dedi.

‘SEÇMENİN KORKULARINA OYNANIYOR’

İngiltere Parlamentosu Lordlar Kamarası’nın üyesi Kıbrıs asıllı Meral Hussein-Ece ise BBC Radyo’ya dün sabah yaptığı açıklamada Dearlove’ın kullandığı dilin “tahrik edici” olduğunu söylerken referandum tartışmaları sırasında ekonomik tartışmalara ya da diğer konuların gündeme gelmediğini, insanların korkularına oynandığını söyledi. Hussein-Ece, “Türkiye’nin tehdit olduğu fikrinden uzaklaşmamız gerektiğine inanıyorum. Bana kalırsa bu tartışma gerçekten insanların korkularına oynuyor. Tartışma ‘Türkler geliyor’ tartışmasına dönüştü” dedi. Türkiye’nin eski NATO büyükelçisi Onur Öymen, Dearlove’ın yorumlarını “talihsiz” olarak niteleyerek AB’nin terör tehdidiyle mücadele etmek için Türkiye ile daha fazla işbirliği yapması gerektiğini söyledi.

İngiltere’de yayınlanan Daily Telegraph gazetesi ise dün manşetten verdiği haberde Türkiye vatandaşlarına Schengen bölgesinde vize serbestisi verilmesi halinde, “teröristlerin” Avrupa’ya saldırma olasılığının artacağını öne sürdü. Haberde, Avrupa Komisyonu’nun konuyla ilgili öngörülerini sıraladığı rapora yer verildi. Gazetenin ele geçirdiği raporda, Türkiye vatandaşlarına vize muafiyeti sağlanması halinde, “TC vatandaşı olan ya da Türkiye’de yaşayan suçlu ve teröristlerin Schengen bölgesinde serbest dolaşımının artacağı, yabancı teröristler ve organize suçlara karışmış kişilerin Avrupa’ya ulaşmak için Türkiye pasaportu almaya çalışacağının beklendiği” belirtiliyor. İngiltere Başbakan Cameron, daha önce Brexit destekçilerinin ‘AB’de kalmak tehlikeli. 80 milyonluk nüfusa sahip Türkiye birliğe katılmak üzere’ şeklindeki eleştirilerine “Türkiye’nin AB’ye katılımının kısa vadede gerçekleşeceğini düşünmüyorum” demişti.

Haberin Devamı

ÇAVUŞOĞLU: VERECEĞİN BİR VİZE...

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB’nin terör yasasını değiştirme baskısının ‘teröre destek’ anlamına geldiğini belirterek, “Biz de buna pabuç bırakmayız” dedi. Viyana temasları kapsamında önceki gün Türk sivil toplum örgütleri ve işadamlarıyla akşam yemeğinde bir araya gelen Çavuşoğlu, AB’yi samimi olmaya davet ederek, bazı AB üyelerinin, kriterleri yerine getirmeden üye yapıldığını söyledi. Bakan şöyle devam etti: “PKK ile terör örgütü ile DAEŞ ile mücadele ettiğimiz bir ortamda bize ‘terör yasası değiştireceksiniz aksi takdirde vize serbestisini gerçekleştirmeyiz’ demek teröre destek vermektir... Siz, Türkiye’ye üyelik mi veriyorsunuz. Vereceğiniz Schengen’e vizesiz seyahat... AB, aday ülkelere, müzakereleri başlamayan ülkelere vizesiz seyahat hakkı verdin. ‘Bunu söyleyince bizi tehdit mi ediyorsunuz’ diyorlar. Vereceğin bir vize...”

Haberin Devamı

TUSK: TÜRKİYE KURALLARI DEĞİŞTİRMEMELİ

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, vize serbestisinde yaşanan soruna ilişkin olarak “Türkiye kurallara uyduğu ve bu kuralları değiştirmediği sürece AB, Türkiye ile yapılan anlaşmada kendi üzerine düşeni yapmaya hazır” dedi. Danimarka ziyaretinde dün Başbakan Lars Lokke Rasmussen’le görüşmesinin ardından konuşan Tusk, Avrupalı liderlerin sığınmacı krizine çözüm stratejisinin sonuç vermeye başladığını, düzensiz göç akışının görünür şekilde düştüğünü söyleyerek “Batı Balkan güzergâhının kapatılması, Schengen kurullarına yeniden uyum ve Türkiye’yle işbirliği yapılması, Danimarka’nın yanı sıra Yunanistan ve tüm Avrupa’da hissedilebiliyor” dedi. Tusk, Twitter’dan yaptığı açıklamada da Türkiye’nin kurallara uyduğu sürece, kuralları değiştirmediği sürece AB’nin üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!