İngiltere işkenceyi kabul etti

Güncelleme Tarihi:

İngiltere işkenceyi kabul etti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2009 14:46

İngiltere hükümetinin üst düzey yetkililerinin aylardan bu yana inkar ettiği, işkence altında elde edilen istihbaratı kullandıkları iddiaları su yüzüne çıktı.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband ve İçişleri Bakanı Alan Johnson'un yayınladıkları ortak bildiride “Diğer ülkelerden gelen istihbaratın işkence altında elde edilip edilmediğinin belirlenmesinin imkansız olduğu ve İngiliz hükümetinin gelen bu istihbaratları ülkenin güvenliği için kullanıldığı” yer aldı.

‘The Daily Mail' gazetesi, Dışişleri Bakanı David Miliband ve Bakanı İçişleri Bakanı Alan Johnson'un işkence ile elde edilen istihbaratı kullandıklarını itiraf ettiklerini yazdı. Gazete, Bakan Miliband ve Johnson'un dün hazırladıkları ortak yazıda, “Başka ülkelerden aldığımız istihbaratın işkence altında elde edilip edilmediğini tespit etmemiz mümkün değil” sözlerinin yer aldığını belirterek, bunun açık açık İngiltere’nin işkence ile elde edilen bilgileri kullandığını ortaya koyduğu yorumunda bulundu. Haberde, İngiltere'nin ‘işkenceye suç ortaklığı’ yaptığı yönündeki suçlamaları araştırmak için oluşturulan Dışişleri Bakanlığı Özel Komisyonu'nun, bakanların İngiliz ajanların ülke dışında yaptıkları sorgulamalarında kullanmak üzere bir klavuz hazırlamalarını istediği yer aldı.

Gazete daha önce de, Miliband'ın yaptığı açıklamalarda, hükümetin işkence altında elde edilen terör saldırısını önleyecek istihbaratı kullanabileceğini söylediğini yazarak, bakanın bu sözlerinin, İngiltere’yi zor durumda bırabileceği yorumlarında bulunmuştu.

The Guardian gazetesi de İngiltere Hükümeti'ni, Guantamano Kampı'nda tutulan İngiliz esirlere CIA tarafından işkence yapıldığı yönündeki kanıtları ulusal güvenliği bahane ederek hasır altı etmekle suçlamış, Dışişleri Bakanı Miliband'ın, Guantamano esir kampında tutulan Etiyopyalı Binyam Mohamed’e yapılan işkence ile ilgili bilgileri açığa vurmak isteyen hakimleri, “ABD, terörist faaliyetler hakkında İngiltere ile istihbarat paylaşımını durdurmakla tehdit etti” diyerek engellediğini yazmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!