İngiltere Irak’a Tornado jetlerini gönderecek

Güncelleme Tarihi:

İngiltere Irak’a Tornado jetlerini gönderecek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2014 12:30

İngiltere, ABD’nin bölgede IŞİD militanlarına karşı yürüttüğü askeri operasyona destek vermek amacıyla Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne ait Tornado jetlerini Irak’a göndereceğini ancak bu uçakların “Bombalama yapmayıp sadece genel gözetim hizmeti vereceğini” açıkladı.

Haberin Devamı

Yetkililer, pazar günü IŞİD yüzünden evlerini terk edip kaçmak zorunda kalan Ezidilere verilmek üzere hazırlanan insani yardım paketlerinin “insanların üzerine düşüp yaralanmalara neden olabileceği” gerekçesi ile uçaklardan atılamadığını, Tornado jetlerinin gözetim hizmeti sunarak böyle bir şeyin gelecekte tekrar yaşanmasını engellemeye çalışacağını belirtti.

ASKERİ OPERASYON BASKISI
Başbakanlık jetlerin Kıbrıs’taki bir üstten kalkacağını açıkladı. Söz konusu açıklama, birçok milletvekilinin IŞİD’e karşı askeri operasyon düzenlenmesi için Başbakan David Cameron'a baskı yaptığının ortaya çıkmasının ardından geldi.

Hem muhalefet hem de iktidar partilerinden milletvekillerinin oluşturduğu ve başkanlığını İşçi Partili eski Dışişleri Bakanı Jack Straw’ın yaptığı bir grup, “Irak’taki IŞİD militanlarına karşı yapılacak müdahalenin konuşulması için parlamentonun acil olarak toplanması gerektiğini” söyledi.

Haberin Devamı

İngiltere Irak’a Tornado jetlerini gönderecek


Straw konu ile ilgili olarak ITV’ye yaptığı açıklamada “Umarım İngiliz hükümeti insani yardım çabalarını hızlandıracaktır. Ancak bizim askeri müdehale seçeneğini de göz önünde bulundurmamız gerekiyor. İngiliz askerlerinin bölgede bir kara operasyonu yapmasından bahsetmiyorum, ancak yine de yapılabilecek bir çok şey var. Ne olursa olsun bu manyakları, kendilerine İslam Devleti diyen bu Ortaçağdan kalma manyakları bir şekilde yenmemiz gerekiyor” dedi.

'ABD'YE KATILMAYACAĞIZ'
Ancak Dışişleri Bakanı Phillip Hammond konu ile ilgili yaptığı açıklamada tüm baskılara rağmen sadece IŞİD’den etkilenen topluluklara insani yardım yapılacağını ve İngiltere’nin kesinlikle ABD’ye katılarak bölgede askeri bir operasyon düzenlemeyeceğini söyledi.

Başbakanlık ise konu ile ilgili açıklamasında İngiltere’nin ABD’nin izinden giderek IŞİD’e karşı savaşan Kürtleri silahlandırma seçeneğini göz önünde bulundurduğunu ancak bu konuda henüz kesin bir karar verilmediğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!