İngiltere farklı bir dış politka izleyecek

Güncelleme Tarihi:

İngiltere farklı bir dış politka izleyecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2010 15:06

İngiltere'nin yeni Dışişleri Bakanı William Hague, yeni dönemde "farklı bir İngiliz dış politikası olacağını" söyledi.

Haberin Devamı

Hague, görevi üstlenmesinin ardından Dışişleri Bakanlığına girişte yaptığı açıklamada, şöyle konuştu:

"Farklı bir İngiliz dış politikası olacağı konusunda kararlıyım. ABD ile özel ilişkilerimiz, tüm AB ile olan ilişkilerimiz gibi bizim için büyük önem taşıyor. Ancak aynı zamanda şu an ekonomik hareketliliğin olduğu Güney Asya, Kuzey Afrika ve Latin Amerika ile de ilişkilerimizi geliştirmek için elimizden geleni yapacağız."

Dışişleri Bakanı Hague ayrıca, çok sayıda İngiliz askerinin bulunduğu Afganistan konusunun öncelikleri arasında yer aldığını vurgulayarak, oluşturulan Ulusal Güvenlik Konseyinin bugün toplanacağını, "böylece dış ve savunma politikalarıyla ilgili kararların hükümette doğru bir şekilde bütünleşebileceğini" söyledi.

1989 yılında ilk kez Muhafazakar Parti'den milletvekili olarak seçilen Hague, 1997-2001 yılları arasında Muhafazakar Parti'nin genel başkanlığını yaptı. Hague, Aralık 2005'ten bu yana ise Muhafazakar Parti'nin "gölge dışişleri bakanı" görevindeydi.

ULUSAL GÜVENLİK KONSEYİ

Bu arada, Muhafazakar Parti'nin lideri David Cameron Başbakanlık koltuğuna oturur oturmaz ilk olarak, bir Ulusal Güvenlik Konseyi (NSC) oluşturma kararı aldı.

Haberin Devamı

Cameron, Dışişleri Bakanlığındaki Daimi Müsteşar Sir Peter Ricketts'i kabinede yeni bir görev olan Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak belirledi. Ricketts aynı zamanda NSC'nin yapısını da oluşturacak.

Konseyin görevi dış, savunma, iç ve enerji alanlarında ülkenin karşı karşıya olduğu tehditlerle ilgili ulusal güvenliğe katkı sağlamak olacak.
David Cameron'ın başkanlık edeceği NSC'de, Başbakan Yardımcısı ile Dışişleri, Maliye, İçişleri, Savunma ve Güvenlik bakanları da yer alacak. Konsey toplantılarına, daimi üyeler olan bu bakanların yanı sıra gerek duyulduğunda diğer bakanlar da çağrılacak.

Konseyin ilk toplantısı bugün Başbakan Cameron başkanlığında yapılacak. Toplantıda, Afganistan ve Pakistan ile terörizm konularının ele alınması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!