İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan tutuklu gazeteciler için Türkiye’ye çağrı

Güncelleme Tarihi:

İngiltere Dışişleri Bakanlığından tutuklu gazeteciler için Türkiye’ye çağrı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2015 13:21

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, geçen hafta Diyarbakır’da tutuklanan iki İngiliz gazeteci için Türkiye’ye çağrıda bulundu.

Haberin Devamı

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, geçen hafta Diyarbakır’da, ‘silahlı örgüte yardım’ iddiasıyla tutuklanan, ABD merkezli VICE News haber kuruluşunda görevli, iki İngiliz vatandaşı ve bir Iraklı tercüman hakkında resmi açıklama yaptı. Bakanlık açıklamada, Türk yetkilileri insan hakları çerçevesinde görev yapmaya çağırdı. IŞİD’e yardım ettiği gerekçesiyle tutuklanan gazeteciler hakkında endişe duyulduğu belirtildi.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“İngiltere, uluslararası sözleşmeler çerçevesinde Türkiye’den ifade özgürlüğüne karşı yükümlülüklerini yerine getirmesini beklemektedir. İfade özgürlüğü ve basına sınırlama getirilmeden faaliyet imkanı sağlamak, her demokratik toplumda olması gereken temel unsurlar arasında yer almaktadır.”

“Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nde imzası olan ülkeler arasındadır. Türk yetkililerin, anlaşmalar kapsamındaki yükümlülükleri benimsemiş bir tavır sergilemesini bekliyoruz.”

Tutuklu gazeteciler için daha önce de Amnesty International (Uluslararası Af Örgütü), Uluslararası Yazarlar Birliği (PEN) ve Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) gibi sivil toplum örgütleri, gazetecilerin serbest bırakılması için Türkiye’ye çağrıda bulunmuştu.

BAKMADAN GEÇME!