İngilizlerden Irak için kıyamet senaryosu

Güncelleme Tarihi:

İngilizlerden Irak için kıyamet senaryosu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2007 00:00

İngiltere’nin önümüzdeki aylarda askerlerini Irak’tan çekeceğini iddia eden The Sunday Telegraph, ülkenin felakete sürükleneceğini yazdı.

İNGİLİZ The Sunday Telegraph gazetesi, üst düzey İngiliz subaylarının Irak için bir "kıyamet senaryosu" geliştirdiklerini iddia etti. Senaryoya göre, Irak’ın üç fiili devlete bölünmesinin ardından aylarca korkunç bir etnik temizliğin yaşanacak ve Türkiye dahil tüm komşu ülkeler çatışmaların içine sürüklenecek.

İngiltere’de Pazar günleri yayınlanan The Sunday Telegraph gazetesinde Sean Rayment imzası ile yayınlanan bir yorumda senaryo şöyle özetlendi: "Irak, etnik çizgilere göre, yani Kürtler, Şiiler ve Sünnilerden oluşan üç fiili devlete bölünüyor. Bunu aylarca sürecek korkunç bir etnik temizlik izliyor ve hepsi Irak ile komşu olan Türkiye, Suriye, İran ve Suudi Arabistan giderek çatışmaların içine sürükleniyor."

İngiltere’nin yeni Başbakanı Gordon Brown’un, birkaç ay içerisinde Avam Kamarası’nda İngiliz askerlerinin Irak’ı terk etmeleri zamanının geldiğini açıklayacağını savunan gazete, ülkeyi kıyamete sürükleyecek sürecin sonunda Batılı ülkelerin Irak’ı "yeniden işgal etmek" zorunda kalacağını ama bunun çok zor olacağını iddia etti. Senaryonun gerçekleşmesi halinde Batı’da petrol fiyatları, enflasyon ve faiz oranlarının fırlayacağı, binlerce insanın işsiz kalacağı ve konut piyasasının çökeceği öngörüsünde bulunuldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!