İngiliz-Rus it dalaşı

Güncelleme Tarihi:

İngiliz-Rus it dalaşı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2007 00:00

Londra-Moskova ekseninde yaşanan ajan krizine dün savaş uçaklarının it dalaşı gerginliği de eklendi. Eğitim uçuşu yapan Rus TU-95 bombardıman uçaklarının hava sahasına fazla yaklaşması üzerine İngiltere, Tornado uçaklarını havalandırdı.

İNGİLTERE ile Rusya arasında Sovyetler Birliği döneminde bile emsaline rastlanmayan şiddette casus krizi patlak verdiği sırada, Londra ile Moskova biriken problemlere çözüm bulmak yerine dün de ateşe körükle gitmeye devam etti.

İngiltere, eski KGB ajanı Aleksander Litvinenko’nun Londra’da öldürülmesiyle ilgili olarak Rusya’dan şüpheli bir kişinin teslim edilmesini istemiş, Moskova’dan olumsuz yanıt gelmesi üzerine 4 Rus diplomatı istenmeyen adam ilan etmişti. İşte bu gerginliğin ardından iki Rus uzun menzilli stratejik bombardıman uçağı TU-95’in İngiltere hava sahasına yaklaşarak gövde gösterisinde bulunduğu bildirildi. The Times gazetesinin haberine göre nükleer silah taşıyabilen 15 bin km menzilli TU-95 bombardıman uçakları kuzey Atlantik üzerinden İngiltere kıyılarına yaklaştı. Uçakların varlığını olası tehdit kabul eden Londra, Liming askeri üssünden iki adet Tornado avcı uçağı kaldırarak yanıt verdi. İngiliz hava kuvvetlerine ait avcı uçakları söz konusu bölgeye yaklaştığı sırada Rus stratejik bombardıman uçaklarının açık denize çekildikleri belirtildi.

İngiltere’den gelen bombardıman uçağı haberini RIA ajansına açıklama yaparak yalanlayan Rusya Hava Kuvvetleri sözcüsü Albay Aleksander Drobişevski, "Rus stratejik bombardıman uçakları uluslararası sularda uzun menzilli uçuşlar gerçekleştiriyor. Ancak İngiltere hava sahasını ihlal ettikleri iddiaları gerçekleri yansıtmıyor. Uzun menzilli bombardıman uçaklarımızın pilotları eğitimleri gereği yılda birkaç benzer sefere çıkar. Bunlar planlı uçuşlardır ve ilgili ülkelere aylar öncesi haber verilir. Uçaklarımız ne İngiltere ne de başka bir ülkenin güvenliğini tehdit etmemiştir" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!