İngiliz hemşireye idam

Güncelleme Tarihi:

İngiliz hemşireye idam
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 1997 00:00

Haberin Devamı

Suudi Arabistan'da Avustralyalı bir meslekdaşlarını öldürdükleri gerekçesiyle yargılanan iki İngiliz hemşireden biri ölüm, diğeri ise cinayete yardımdan hapis cezasına çarptırıldı. İngiliz hemşire, idam edilirse Suudi Arabistan'da kellesi uçurulan ilk batılı olacak.

Mahkemeye yakın kaynakların dün yaptığı açıklamaya göre, Suudi adaleti, Dahran'daki Kral Fahd Askeri Tıp Merkezi'nde görevli Deborah Parry'nin, Avustralyalı meslektaşı Yvonne Gilford'u kasten katlettiği ve ölümü hak ettiği sonucuna vardı. İngiliz hemşirelerden Lucille McLauchlan ise, cinayete yardımdan hapis cezasına çarptırıldı, ancak süresi hakkında bilgi verilmedi.

Üç yargıçtan oluşan mahkeme heyetinin kararının 17 Ağustos'ta çıktığı, ancak duyurulmadığı belirtildi. Riyad'daki Temyiz Mahkemesi'nin kararı incelediği ve 5'er yargıçtan oluşan iki ayrı heyetin tetkikinden sonra son sözün söyleneceği ve bunun da aylar, hatta yıllar alabileceği kaydedildi.

11 Aralık 1996'da işlenen cinayet sonrasında kurbanın kredi kartlarını kullanırken yakayı ele veren ve tutuklanan 38 yaşındaki Parry, Gilford'u bıçakladığını, 31 yaşındaki meslektaşı McLauchlan'ın ise, Gilford'un yüzüne yastık bastırdığını itiraf etmişti. Otopsi raporunda, Gilford'un boğularak değil, çok sayıda bıçak darbesiyle can verdiği belirtilmişti. Hemşirelerin avukatları, ‘‘Ülkelerine dönebilecekleri ve cezalandırılmayacakları vaat edilerek kandırılan müvekkillerimiz, suçlarını itiraf ettiler'' demişlerdi.

Şeriat yasalarıyla yönetilen Suudi Arabistan'da tecavüz, cinayet ya da uyuşturucu kaçakçılığından ölüme mahkum edilen çok sayıda kişinin kafası kılıçla kesildi. ABD'nin yakın dostu Suudi Arabistan'da şimdiye kadar hiçbir Batılı idam cezasına çarptırılıp kellesi uçurulmadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!