İngiliz Emniyeti: Türklere kayıp kızlar bilgisini bir günde verdik

Güncelleme Tarihi:

İngiliz Emniyeti: Türklere kayıp kızlar bilgisini bir günde verdik
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2015 22:56

Türkiye üzerinden Suriye'ye geçmeye çalıştıkları düşünülen İngiltere vatandaşı üç kız öğrenci konusunda Türkiye'nin yaptığı açıklamanın ardından, İngiliz makamlar da kendilerini savundu.

Haberin Devamı

İngiliz Emniyet Teşkilatı Scotland Yard, IŞİD’e katılmak için Türkiye’den Suriye’ye geçtikleri tahmin edilen Shamima Begum (15), Amira Abase (15) ve Kadiza Sultana (16) adlı genç kızlarla ilgili Türk makamlarına kaybolmalarından bir gün sonra bilgi verdiklerini açıkladı. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç önceki gün, üç kızın 17 Şubat’ta turist olarak İstanbul Atatürk Havaalanı’ndan Türkiye’ye giriş yaptığının tespit edildiğini, İngiliz makamlarının ise 20 Şubat’ta Türkiye’ye haber verdiklerini söyleyerek “Üç kızın ellerini kollarını sallayarak Heathrow Havaalanı’ndan İstanbul’a doğru gelmeleri, geldikten üç gün sonra da uyanıp bize ondan sonra haber vermeleri İngiltere adına kınanacak, ayıplanacak bir davranıştır...” demişti.

Scotland Yard dün Türk yetkilileri geç bilgilendirdikleri iddialarını reddedip, kızların kaybolmasından bir gün sonra 18 Şubat Çarşamba günü Londra’daki Türk Büyükelçiliği’nden bir yetkili iile temasa geçildiğini bildirdi. Guardian gazetesi, Türkiye ve İngiltere’den gelen açıklamalarla ilgili “iki ülke arasındaki diplomatik krizin büyüdüğü” yorumunu yaptı. İngiltere Başbakanı David Cameron Avam Kamarası’nda önceki gün, IŞİD’e katılmak üzere risk altındaki çocukların hava yolu şirketleri tarafından gerekli sorgulanma yapmadan Türkiye’ye uçabildiğini, bunun için havayolu şirketlerinin önlem alması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

THY: SORUMLULUĞUMUZ YOK
IŞİD’e katılmak amacıyla geçen hafta evlerinden kaçan 15-16 yaşlarında 3 genç kızla ilgili olarak Türk Hava Yolları, şu açıklamayı yaptı: “Uluslararası hava taşımacılığında 13-18 yaş arası genç yolcu sınıfına giriyor. Pasaportu ve vizesi olan herkes serbestçe seyahat edebiliyor. Ancak 7-12 yaş arası yolcular için aile izni gerekiyor. THY olarak bu konuda her hangi bir sorumluluğumuz bulunmamaktadır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!