Ä°ngiliz basını: Straw haklı, müzakere baÅŸlamalı

Güncelleme Tarihi:

İngiliz basını: Straw haklı, müzakere başlamalı
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 09, 2005 12:19

İngiltere Dışişleri Bakanı Straw’un Türkiye’nin AB üyeliğine dair yaptığı güçlü savunma, İngiliz basınında da destek buldu.

Haberin Devamı

ÂTürkiye’yi almazsak AB içinde kriz çıkar

The Guardian, "Straw haklı, herhangi bir geCikme, güvenin ihaneti olur" derken The Independent, İngiltere ve ABD’nin Türkiye için yaptıkları çabalara dikkat çekti.

 

The Times ise,ÂTürkiye konusundaki çabaların Ä°ngiltere için "ÅŸerefsiz bir yenilgi" ile bitmesi kaygısını dile getirdi.

 

GUARDIAN: GEÇİKME AB’NİN KREDİBİLİTESİNİ ZAYIFLATIR

 

The Guardian, başyazısında Straw’un AB’nin Türkiye’ye verdiği sözlere uyması gerektiği ifadesini anımsattı. Türkiye’ye imtiyazlık ortaklığın önerilmesinin AB’nin bir Hristiyan Kulübü olduğunun kanıtı gibi algılanacağını kaydeden gazete, Orhan Pamuk hakkında açılan davayı eleştirerek şunları yazdı:

Haberin Devamı

  Â

"AB’ye katılan ülkeler kendi geçmişleriyle yüzleşebilmeli ve ifade özgürlüğüne saygı göstermeli. Yine Sayın Straw haklıdır. Müzakereler öngörüldüğü gibi başlamalı. Herhangi bir gecikme, güvenin ihaneti olur, AB’nin hasar görmüş kredibilitesini zayıflatabilir, Türkiye’nin reformlarına zarar verir."

 

INDPENDENT: ABD’NİN BASKILARINI YOĞUNLAŞTIRDI

 

Jack Straw’un uyarılarına da dikkat çeken The Independent ise, İngiltere ve ABD’nin müzakerelerin açılması planını kurtarma için diplomatik girişimleri başlattıklarını yazdı. Washington’un AB üzerindeki baskıları arttırdığını öne süren gazete, ABD’nin uzun bir süreden beri Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediğini ancak Başkan George W. Bush’un bu yöndeki açıklamalarının bası ülkelerce ters sonuç verecek bir müdahale olarak değerlendirdiklerini belirtti.

 

Haberin Devamı

TIMES: ÇABALAR ŞEREFSİZ BİR YENİLGİ İLE BİTEBİLİR

 

İngiltere’nin Türkiye konusundaki çabalarının "şerefsiz" bir yenilgi ile sonuçlanabileceğini öne süren The Times, Türkiye ile üyelik müzakerelerinin başlaması umudunun arttığını, ancak muharebenin hala kazanılmadığını belirtti.

 

The Times gazetesi dış politika editörü Bronwen Maddox da makalesinde, dönem başkanı İngiltere'nin Türkiye ile müzakerelere başlanmasını bir övünme vesilesi yapmaya kalkarken büyük bir yenilgiye uğrayabileceği görüşünü öne sürdü.

 

Gazete "İngiltere, AB Dönem Başkanlığını üstlendiğinde Türkiye ile müzakereler, övünmek ve İngiltere’nin Avrupa vizyonunu ileriye götürmek için bir fırsat gibi görünüyordu, ancak artık tartışmalar, başkanlığın bir başarısızlık olarak görünmesine neden olabilir" yorumunu yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!