Indiana’nın ‘pizzagay’ sorunsalı

Güncelleme Tarihi:

Indiana’nın ‘pizzagay’ sorunsalı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2015 22:44

ABD’nin Indiana eyaletinde geçen hafta kabul edilen ve üzerinde ciddi tartışmalar yaşanan ‘Dini Özgürlüğü Yenileme Yasası’, bu gerilimi gerçekten hak ettiğini ilk uygulamalarla kanıtladı.

Haberin Devamı

Bu yasaya dayanarak eyaletteki bazı ‘koyu katolik’ patronlara ait iş yerleri ‘eşcinsellere hizmet vermeyeceklerini’ duyurmaya başlayınca, deyim yerindeyse ‘kızılca kıyamet’ koptu.

KATOLİKLERDEN DESTEK

Bu yasayı fırsat bilip ‘gay’ müşterilere hizmet vermeyeceğini ilk duyuran, eyaletin küçük kasabalarından Walkerton’daki, ‘Memories’ (Hatıralar) adlı pizza restoranı oldu.

Restoran yönetiminin eşcinsel düğünlerine pizza servisi yapmayacağı açıklaması, ülke çapında yankı yarattı.

Koyu Katolikler ve eşcinsel hakları karşıtı örgütlerin destek verdiği uygulamaya, bunun ne insan haklarına ne demokrasiye ne de iş ahlakına uyduğunu savunanlar tarafından ciddi oranda tepki de geldi.

‘DEV’LER KAZAN KALDIRDI

Ulusal düzeyde yükselen eleştirilere, CEO’su (Tim Cook) bir eşcinsel olan teknoloji devi Apple, Japon otomotiv devi Subaru, alışveriş devi Wal-Mart gibi şirketler de katıldı ve bu şirketlerin yönetimleri, yasaya eşcinselleri koruyucu maddeler eklenmemesi halinde, Indiana’da yatırım yapmayacaklarını açıkladılar.

Haberin Devamı

Ancak bu açıklamalara rağmen Indiana Valisi Mike Pence, yasanın değiştirilmeyeceğini söyledi. Başta Indianapolis belediye başkanı, birçok Cumhuriyetçi ise, yasada eşcinselleri ayrımcılığa karşı koruyacak değişiklik yapılmasını savundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!