İndependent: AKP'nin zaferi yatırımcılar için ideal sonuç

Güncelleme Tarihi:

İndependent: AKPnin zaferi yatırımcılar için ideal sonuç
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2007 11:18

Türkiye’de yapılan anketlerin gösterdiği gibi AKP’nin seçimlerden sonra tek başına iktidar olmasının uluslararası yatırımcılar için “ideal” sonuç olduğu öne sürüldü. İngiliz The Independent gazetesi, birçok Türkün hala AKP’den kuşkulandığını ve laik partiler için oy kullanacağını belirterek “Laik Anamuhalefet partisinin Hugo Chavez stili ekonomik ulusalcılığına inişinden duyulan dehşetin, eğitimli birçok Türk tarafından paylaşıldığı” yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

The Independent gazetesi, Türkiye’deki seçimlere ilişkin değerlendirmesinde anketlerin, AKP’nin oyların yüzde 40’ını alarak tek başına iktidar olmayı garantileyeceğini gösterdiğini kaydetti. Gazete, “Bu, AKP’nin, Batı ve piyasa yanlısı politikalarından mutlu olan ancak yargıda ve ordudaki laiklerle çatışmacı ilişkileri konusunda ihtiyatlı olan uluslararası yatırımcılar için ideal bir sonuçtur” dedi.

Bu haftanın başında İstanbul borsasının “tarihi” bir düzeye çıktığına dikkat çeken gazete, borsanın “yüzde 70’inden fazlasının yabancıların elinde olduğu”nu yazdı.

Buna karşın gazete, AKP konusunda kitap yazan siyaset bilimcisi Hakan Yavuz’un, yatırımcıların fazla iyimser olduğu, seçim ile oluşacak parlamentoda “Kürt milliyetçileri, Türk milliyetçileri, aşırı laikler ve AKP”nin bulunacağını bunun da “yakıcı bir koleksiyon” olacağı görüşüne de dikkat çekti.

CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ İLK GERİLİM NOKTASI

The Independent, yeni parlamentoda ilk “gerilim noktası”nın cumhurbaşkanlığı seçimleri olacağını belirtirken bu görevin geleneksel olarak “laik” bir görev olduğunu kaydetti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “uzlaşma” arzusunu dile getirdiğini ve Türkiye’yi laik yapısından uzaklaştırmaya çalıştığı kaygılarını gidermek amacıyla AKP’nin yeni parlamento grubunun bir miktar merkez adayı içereceğini belirten gazete, “Ancak birçok kişi, hala AKP’den kuşkulanıyor” ifadesini kullandı.

Bu çerçevede gazete, Ersin Oktay isimli bir İstanbul işadamının görüşlerine yer verdi. Oktay da, AKP hükümetinin ekonomik performansının iyi olduğunu belirtikten sonra “Ancak, onlara güvenmiyorum” dedi. Laikler için oy kullanacağını ifade eden Oktay, buna karşın laiklerin hükümete girmeyeceği umudunu da dile getirdi.

Oktay’ın sözlerine dikkat çeken gazete de işadamının “Laik ana muhalefet partisinin Hugo Chavez stili ekonomik ulusalcılığına inişinden duyduğu dehşet, eğitimli birçok Türk tarafından paylaşılıyor” yorumunu yaptı.

AKP 10 MİLYON ALEVİ’Yİ KAZANAMADI

İngiliz gazetesi, AKP’nin “10 milyon Alevi’yi kazanmaya başarmadığını” belirtirken de Aleviler için “Uzun bir süreden beri ülkenin Sünni çoğunluğunun baskısı altındaki Şii mezhep” nitelemesini yaptı.

Gazete, İzzettin Doğan’ın, AKP’nin tanınmış bir Alevi yazarı aday gösterme kararını için sarfettiği “vitrin süslenmesi” sözlerine de dikkat çekti. Gazete, Doğan’ın “Kendisine saygı duyan hiçbir Alevi, bu parti için oy kullanmaz” ifadesini de aktardı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!