İlerleme raporunda işkence gölgesi

Güncelleme Tarihi:

İlerleme raporunda işkence gölgesi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2004 10:59

AB Komisyonu’nun gelecek hafta açıklaması beklenen Türkiye İlerleme Raporu’nda,işkence ve yolsuzluk konularının ciddi bir sorun olarak gösterildiği iddia edildi.

Haberin Devamı

İngiliz The Independent gazetesinin haberine göre, gelecek hafta Türkiye’nin AB üyeliğine ilişkin olarak açıklanması beklenen iki ayrı raporda işkence uyarısı olacağı öne sürüldü.

Gazetede, açıklanacak tavsiye raporunda Komisyon’un, Türkiye’nin AB üyeliği müzakerelerine başlamasının yolunun açılacağı yorumu yapıldı. Ancak bu yolun, herhangi bir AB adayı ülkeninkinden daha zor koşullar içereceği de öne sürüldü. Raporlarda, "Belirli politika alanlarında gelişme sağlanmazsa Türkiye ile müzakerelerin kesilebileceği" uyarısı bulunacağı da savunuldu.

İNSAN HAKLARI ÖNE ÇIKACAK

Komisyon’un Türkiye İlerleme Raporu’nda ise insan hakları konusunun öne çıkacağı belirtildi. AB Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Üyesi Günter Verheugen’in, Türkiye’den işkencenin artık "sistematik" olmaktan çıktığı yönündeki açıklamasına dikkat çekilen haberde, bazı münferit olayların varlığına işaret edileceği de kaydedildi.

Haberin Devamı

Buna göre raporda, hükümetin işkenceye karşı sıfır tolerans gösterme konusuna ciddi yaklaştığı ancak bazı işkence ve kötü muamele olaylarının görüldüğü ve böyle uygulamaları ortadan kaldırmak için çaba gösterilmesi gerektiği ifade ediliyor. 

Raporda, "Yolsuzluk, Türkiye’de ciddi bir sorun olarak kalmaya devam ediyor" ibaresinin bulunduğuna da dikkat çekildi.

SADECE 6-7 ÜYE KARŞI

Öte yandan Fransız haber ajansı AFP, AB kaynaklarına dayanarak geçtiği haberde, AB'nin yürütme organı Komisyon'un 30 üyesinden sadece 6 ya da 7'sinin Türkiye'yle görüşmelere sıcak bakmadığını belirtti.

Komisyon, Türkiye raporunu 6 ekimde açıklayacak. Üyeler aralarında ”konsensüs” sağlayamazlarsa, Türkiye'yle ilgili tavsiye kararını çoğunluk oylarıyla alacaklar.

Türkiye'yle müzakerelerin ne zaman başlayacağına ise 17 aralıkta Brüksel'de bir araya gelecek AB liderleri karar verecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!