İKÖ'de Türkiye'nin istediği oldu

Güncelleme Tarihi:

İKÖde Türkiyenin istediği oldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 1997 00:00

Haberin Devamı

Tahran'da dün yapılan İKÖ Dışişleri Bakanları toplantısı Türkiye'nin istediği şekilde sonuçlandı. Suriye'nin ortak bildiride Kuzey Irak operasyonu ve İsrail'le askeri anlaşma yüzünden Türkiye'yi kınayan bir karar çıkarma girişimi başarısızlıkla sonuçlandı.

Tahran'da bir araya gelen İKÖ Dışişleri Bakanları, yarın başlayacak İKÖ zirvesinde onaylanacak 142 maddelik ortak bildiri taslağını kabul ettiler. Görüşmelerde Türkiye'nin İsrail'le yaptığı askeri anlaşma ve Kuzey Irak operasyonu hararetli tartışmalara neden oldu. Irak, sınırötesi operasyon dolayısıyla, Suriye'nin başı çektiği bazı ülkeler ise İsrail'le anlaşma yüzünden Türkiye'nin kınanmasını istediler.

Eylül ayında Kahire'de yapılan Arap Birliği toplantısında Türkiye'yi kınayan karar çıkaramayan Suriye, Irak'ın da desteğini alarak, Fırat ve Dicle suları konusunda da Türkiye'yi kınamayı amaçlayan bir karar tasarısı önerdi. Ancak Türkiye aleyhindeki tüm girişimler, Türk heyetinin çabaları sonucunda engellendi. Türkiye aleyhindeki maddeler, Türkiye'nin adına herhangi bir atıfta bulunulmadan sulandırılarak kabul edildi.

Taslakta, herhangi bir ülkeye atıfta bulunulmadan ‘bazı İKÖ ülkelerinin İsrail ile oluşturduğu askeri işbirliğinden duyulan endişeye’ dikkat çekiliyor ve ‘anlaşmanın gözden geçirilmesi’ isteniyor. Kuzey Irak'la ilgili maddede İKÖ ülkelerinin Irak'ın toprak bütünlüğünün korunmasına verdikleri önem vurgulanıyor.

DEMİREL ZİRVEDE

Suriye'nin Türkiye aleyhindeki girişimleri üzerine Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in de Tahran'daki zirveye gidişinin iptal edilmesi gündeme geldi. Ancak sonradan toplantıda Cumhurbaşkanı aracılığıyla ağırlık koymanın daha etkili olacağı düşünülerek, Demirel'in gitmesi kararlaştırıldı. Demirel toplantıda, özellikle teröre karşı işbirliği çağrısında bulunacak. Cumhurbaşkanı, yapacağı ikili temaslarda ise Suriye'nin PKK'ya desteğinden yakınarak destek arayacak. Demirel temaslarında, İsrail'le tatbikatın sadece kurtarma ve arama, yani insani amaçlı olduğunu vurgulayarak, Araplar'a itidal tavsiye edecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!