IKO'de Kıbrıs skandalı

Güncelleme Tarihi:

IKOde Kıbrıs skandalı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2003 01:52

BM'de yapılan İslam Konferansı Örgütü bakanlar toplantısına sunulan Kıbrıs raporunda, Rumlarla içli dışlı bir tavır sergilenmesi Türkiye'yi kızdırdı. Mısırlı diplomatların toplantıdan sonra Rumlara bilgi verirken görüldüğü bildirildi.

BM'nin 58.Genel Kurul toplantıları çerçevesinde New York'ta toplanan İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) bakanlar toplantısında sunulan Kıbrıs raporuna Türkiye sert tepki gösterdi. Raporda, ‘‘Kıbrıs hükümeti olarak Rum Yönetimi'nin tanındığı’’ belirtilirken, Kıbrıslı Rumların uzlaşmaz tutumuna destek veriliyor, ayrıca adı sadece ‘‘Tassos’’ olarak belirtilen Rum lideri Tassos Papadopulos'un seçimi kazanması da zafer olarak niteleniyor.

Türkiye'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Altay Cengizer, İKÖ'nün Faslı Genel Sekreteri Abdülvahid Belkeziz tarafından hazırlanan raporun dağıtılmasından sonra yaptığı konuşmada, ‘‘Türk tarafının bu raporun bütünlüğünden ve doğruluğundan şüphe ettiğini’’ belirtti ve Suudi Arabistan'ın Cidde kentindeki İKÖ Sekreteryası'nın Türk tarafının görüş ve değerlendirmelerini almadığını vurguladı.

RUMLARLA SENLİ BENLİ

Raporda, Rum Yönetimi liderinden de sadece ilk ismiyle bahsedildiğine işaret eden Altay Cengizer, ‘‘Tassos diye bir isim geçiyor. Herhalde Tassos Papadopulos'tan söz ediliyor. Sekreterya'da Kıbrıslı Rumları ilk isimleriyle çağırdıklarından haberimiz yoktu’’ diye konuştu.

Diplomatik kaynaklar, Mısırlı diplomatların toplantıdan sonra Rum diplomatlara koridorda bilgi verirken görüldüklerini ve bu durumun skandalın boyutlarını büyüttüğünü kaydettiler. Sadece Pakistan ve Azerbaycan'ın Türkiye'ye destek verdiği, diğer tüm üyelerin kayıtsız kaldıkları belirtildi.

Aynı kaynaklar, 1.5 milyonluk Afrika ülkesi Gine Bissau'nun dahi Rum yanlısı tutumunun dikkat çekici olduğunu vurgulayarak, Cidde'de raporun hazırlanmasında Rum tarafının yer almış olabileceğinden kuşku duyulduğunu belirttiler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!