İklim konferansında kriz aşıldı

Güncelleme Tarihi:

İklim konferansında kriz aşıldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2009 15:14

Kopenhag'da yapılan iklim konferansına katılan gelişmekte olan ülkeler, zengin ülkelerin sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yönelik taahhütlerini yerine getirmedikleri gerekçesiyle görüşmelerden çekildi. Ancak daha sonra, kendilerine güvence verilen ülkeler görüşmelere dönme kararı aldı.

Haberin Devamı

Huffington Post internet sitesi, 130 geliÅŸmekte olan ülkeyi temsil eden G77 grubunun, Kyoto Protokolü'nün laÄŸvedileceÄŸi düşüncesiyle Danimarka'nın baÅŸkenti Kopenhag'da devam eden görüşmelerden çıktığını bildirdi. Â

Associated Press haber ajansının bildirdiğine göre, aralarında Çin ve Hindistan'ın da bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin temsicileri, bu sorun çözülene kadar zirvede gerçekleştirilen hiçbir oturuma katılmayacaklarını açıkladı.

Krizin patlak vermesinin ardından, organizatörler problemin çözümü için devreye girdi. Â

Reuters haber ajansı, ülkelerin, kendilerine Kyoto Protokolü'nün geniÅŸletilmesi konusu üzerinde daha fazla odaklanılacağının garantisi verilmesi üzerine görüşmelere dönme kararı aldığını bildirdi. Â

Ajansa konuÅŸan Gambiya heyetinden Pa Ousman Jarju, "Geri dönüyoruz" dedi.Â

Haberin Devamı

BM İklim Zirvesi'ne katılan birçok ülke iklim değişikliğiyle mücadele için yeni bir anlaşma yapılmasını talep ediyor. Ancak başta Afrika'dakiler olmak üzere gelişmekte olan ülkeler, Kyoto Protokolü'nün de devam ettirilmesini istiyor.

Bu durum, zengin ile fakir ülkeler arasında emisyon kesintileri ve iklim değişikliği için gelişmekte olan ülkelere para yardımı yapılmasıyla ilgili tartışmalar yüzünden halihazırda kötü giden konferans açısından atılan geri bir adım olarak değerlendiriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!