İklim değişikliği İstanbul’u kavuracak

Güncelleme Tarihi:

İklim değişikliği İstanbul’u kavuracak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2009 00:22

Dünya Bankası’nın iklime ayrılan “Dünya Kalkınma Raporu 2010: Kalkınma ve İklim Değişikliği” başlıklı raporda, dünyada ısı artışı tehlikesine dikkat çekildi ve “Kuzey Avrupa kentleri Akdeniz iklimine hazır olsun” denildi.

Rapordaki haritaya göre, İstanbul’un iklimi, 40 yıl sonra güneyde yer alan Karaman’ın iklimiyle aynı olacak. Senaryoya göre, yüzyılın ortalarında Roma Lefkoşa’nın, Londra Villa Real’in, Berlin Chlef’in (Cezayir), Stockholm da Soria’nın (Orta Fransa) iklimine sahip olacak.

Rapora göre, kentsel alanlar çevrelerindeki kırsal bölgelerden daha da sıcak olacak, çünkü hızlı ve plansız yapılaşma şehirlerin ısıdan etkilenecek yüzeylerini artırıyor. İstanbul ve Ankara gibi yapılaşmanın durmadan arttığı kentlerde ısının geleceği nokta endişe yaratıyor.

Raporda şu ifadeler yer aldı: “21’nci yüzyılın ortası itibarıyla birçok merkez ve kuzey Avrupa kenti ‘Akdenizli’ gibi hissedecek. Su şebekelerinde yönetim planlarının düzenlenmesi ihtiyacı ortaya çıkacak ve sağlık hizmetleri aksayacak.”

Rapora göre, dünyada kişi başına karbondioksit üretiminin en fazla olduğu ülke Avustralya. Türkiye ise 15’inci sırada.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!