İkiz liderlere formül aranıyor

Güncelleme Tarihi:

İkiz liderlere formül aranıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2005 01:55

Polonya’da genel seçimlerden partisi birinci sırada çıkan Katolik Hukuk ve Adalet Partisi’nin lideri Jaroslaw Kaczynski, gelecek ayki cumhurbaşkanlığı seçimlerini tek yumurta ikizi olan kardeşi Lech Kaczynski’nin kazanması halinde başbakanlıktan vazgeçeceğini söyledi.

PAZAR günü yapılan genel seçimlerinden merkez sağdaki iki parti zaferle çıkarken, seçmen yolsuzluk skandalları ve yüksek işsizlikten sorumlu tuttuğu solcu hükümeti cezalandırdı.

Oyların yüzde 90’ı sayıldığında muhafazakar Katolik Hukuku ve Adalet Partisi (PiS) yüzde 26.8, Yurttaş Platformu (PO) ise yüzde 24.2 oranında oy aldı. Bu iki partinin zaferiyle eski Dayanışma sendikasının eylemlercileri iktidara geri dönüş yaparken, iktidardaki Demokratik Sol İttifakı ancak yüzde 11.4 oranında oy aldı. Seçimlerden üçüncü parti olarak AB karşıtı Meşru Müdafa Partisi yüzde 11.7 oranında destek buldu. Seçimlerde başı çeken iki partinin 460 sandalyeli parlamentoya toplam 285 üye yollaması bekleniyor.

Seçimlerden iş dünyasına yakın bir parti olan PO’nun galip çıkması bekleniyordu, şimdi ekonomik politikalarda görüş ayrılığı olan iki partinin koalisyon oluşturmasının zaman alabileceği yorumları yapılıyor.

Seçimlerin yarattığı bir diğer sorun ise, başbakanın kim olacağı. Seçimlerden birinci parti olarak çıkan PiS’in lideri Jaroslaw Kaczynski, başbakanlığı kendisinin hakkettiğini söylüyor. Ancak Varşova Belediye Başkanı olan tek yumurta ikizi Lech Kaczynski’nin cumhurbaşkanı seçilmesi halinde ise başbakanlıktan feragat edebileceğini söylüyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise PO lideri Donald Tusk’a daha çok şans tanınıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!