İkiz kulelerin bir milyon tonu aşkın enkazı elendi

Güncelleme Tarihi:

İkiz kulelerin bir milyon tonu aşkın enkazı elendi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2002 02:04

New York'un 11 Eylül öncesindeki kartpostallarında kalan Dünya Ticaret Merkezi'nin ikiz kulelerinin beton, çelik yığınından bir milyon tonu aşkın enkazın elendiği ve yaklaşık 5 bin şahsi eşyanın bulunduğu açıklandı.

Yaklaşık üç bin can alan bin yılın teröründen geride kalanlar sessiz sedasız, gece-gündüz süren hummalı çalışmalarla titizlikle toparlanıyor, kent yakınlarındaki Staten Island'a götürülüyor ve yakın plan görüntülerden kaçınılıyordu. Çünkü, kimlik kartları, tabancalar, hurdahaş olmuş araçlar hüzün veriyordu. Çalışmalar hakkında önceki gün basına bilgi veren yetkililer, enkaz kaldırmanın mayıs ayında tamamlanabileceğini belirttiler.

Uzmanlar Staten Island'da dev, plastik çadırlarda, zehirli kimyasallara karşı koruyucu maske, eldiven ve elbiselerle enkazın kum tanelerine kadar inceliyor ve kayıpların da izleri sürüyorlar.

HILLARY CLINTON ELEŞTİRDİ

New York Senatörü Hillary Clinton, Dünya Ticaret Merkezi‘ne yönelik saldırıda yakınlarını kaybeden ailelerle yaptığı görüşmeden sonra hükümetin tazminat planını eleştirdi ve sağ kalanlara verilecek tazminatın yetersiz olduğunu söyledi. Hillary Clinton’ın görüştüğü gruplar arasında, ‘‘11 Eylül Dulları’’, ‘‘Hispanic Kurbanlar Grubu’’, ‘‘Sesini Duyur’’ ve ‘‘Dünya Ticaret Merkezi Birleşik Aileler Grubu’’ gibi kuruluşlar bulunuyor. Adalet Bakanı John Ashcroft'a çeşitli öneriler götürdüğünü de açıklayan Clinton; yaralılardan, saldırıdan sonra 24 saat içinde tıbbi tedavi gördüklerine dair belge istenmesine de karşı çıktı. ‘‘Böyle bir kısıtlama, olaydan hemen sonra tıbbi tedavi göremeyen kişileri cezalandırmak olur’’ diye konuşan Hillary Clinton, saldırıda yaralanan herkesin tazminata hak kazandığını söyledi. Tazminat fonundan yapılacak ödemelerde uygulanacak yöntemleri de eleştiren Hillary Clinton, ‘‘hayat ya da emeklilik sigortası olduğu için buradan para alan kişilerin, eksik ödeme yoluyla cezalandırıldıklarını’’ sözlerine ekledi.

Oluşturulan fonu yönetmekle görevlendirilen Georgetown Üniversitesi hukuk profesörlerinden Kenneth Feinberg, Clinton'ın görüşlerinin birçoğuna katıldığını ifade etti. Feinberg, fonun dağıtımıyla ilgili tasarının nihai şeklini, ancak Şubat ayında alabileceğini de kaydetti. Tazminat fonunun paylaştırılma şeklinden memnun olmayan saldırı kurbanlarının yarın Manhattan'da bir protesto eylemi yapacakları bildiriliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!