‘İkinci bir S-400 satın alabiliriz’

Güncelleme Tarihi:

‘İkinci bir S-400 satın alabiliriz’
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2019 08:30

Rus yapımı S-400 sistemi alımına ABD tepkisine dair açıklamalar yapan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “ABD’nin Patriot satma garantisi yok, satmazsa ikinci bir S-400 alabiliriz” diye konuştu.

Haberin Devamı

DIŞİŞLERİ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, S-400 anlaşmasının “bitmiş bir anlaşma” olduğunun altını çizdi. Çavuşoğlu, dün NTV’de özetle şunları söyledi:

(ABD) Ziyaretimiz faydalı geçti. S-400’ü neden almak zorunda olduğumuzu açıkladıktan sonra ‘Böyle olduğunu bilmiyorduk’ dediler. ABD’nin satmadığını ve Türkiye’nin bir yerden karşılamak zorunda olduğunu söyledik. İkincisi NATO üyesi bazı ülkelerde S-300’ler var. NATO üyeliğiyle çelişmez. Söz söyleyecek kişi NATO Genel Sekreteri’dir. Herhangi bir NATO üyesinin istediği savunma sistemini alabileceğini söyledi. Türkiye’nin NATO üyeliğini sorgulamak yanlış. Onların Rusya düşmanlığı var. Onlar düşman diye bizim de düşman olmamız gerekmez. Egemen ülke olarak kararlarımızı veririz. Sürekli yaptırımlardan bahsediyorlar. Müttefikliğe zarar verenler onlardır.

Haberin Devamı

PATRIOT’UN GARANTİSİ YOK

S-400’lerin, F-35’lere yönelik bir tehdit oluşturduğunu söylüyorlar. ‘Çalışma grubu oluşturalım ve F-35 başta olmak üzere NATO sistemlerine tehdit oluşturup oluşturmayacağını incelesin’ dedik. ABD’nin endişesi doğruysa bu teklifimizi kabul eder. İsrail’in elindeki F-35’ler Suriye’de uçuyor. Suriye’de S-400 sistemleri var. Türkiye’nin kontrolünde olacak bir sistem nasıl tehdit oluşturuyor. Teknik heyet önerimize henüz bir yanıt gelmedi.

S-400’lere acil ihtiyacımız var, neden kullanmayalım. Bu kadar parayı kozmetik bir ürün için vermiyoruz ki. Patriot vereceklerinin garantisi yok. (ABD Dışişleri Bakanı) Pompeo’nun kendisine de sordum, ‘Patriot satma garantisi veriyor musunuz’ diye ‘Hayır’ dedi. (ABD Başkan Yardımcısı) Pence’in ‘Türkiye teklifimizi reddetti’ açıklaması da doğru değil. A BD Patriot satarsa alırız ama satmazsa ikinci bir S-400 ya da başka bir hava savunma sistemi alabiliriz. Ama bizim acil ihtiyacımız var. Bulunduğumuz yer gül bahçesi değil.

İkinci teklifi arkadaşlarımız değerlendiriyor. Bir önceki teklife göre daha rasyonel. F-35 ya da Rusya yapımı uçaklar var. F-35 olmazsa ben yine ihtiyacım olan uçağı başka bir yerden almak durumundayım. Ta ki kendi uçağımı üretene kadar. F-35 ortaklığından Türkiye’yi çıkarıyoruz demek yanlış.

Haberin Devamı

KREMLİN: ‘YENİ ANLAŞMALARA AÇIĞIZ’

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun “ABD Patriot satarsa alırız. Satmaz ise ikinci bir S-400 ya da başka bir hava savunma sistemi de alabiliriz” sözlerine Rusya’dan olumlu tepki geldi. Kremlin Sözcüsü Peskov, “Rusya bir dizi yabancı ülkeyle askeri işbirliği yapıyor. Askeri sanayi alanındaki bu temaslar ikili ilişkilerin önemli bir boyutunu oluşturuyor. Hatta bu tür bağlantılar o ülkeyle ne denli yakın ilişki kurulduğunun kanıtı oluyor. Dolayısıyla Türkiye talep ederse biz ikinci bir S-400 anlaşmasına açığız. Rusya askeri sanayi sektörü böyle bir talebin gelmesi durumunda onu kısa sürede hayata geçirebilecek teknik donanımına sahip” dedi. Nerdun HACIOĞLU / MOSKOVA

Haberin Devamı

POMPEO ‘YIKICI SONUÇLARI OLUR’ DEMEDİ

Bakan Çavuşoğlu mevkidaşı Pompeo ile görüşmesine ilişkin, “Suriye’ye ‘Harekâtın yıkıcı sonuçları olur’ demedi. Bir güvenli bölge oluşacak ve içinde biz olmayacağız! Bunun gerçek anlamda güvenli bölge olabilmesi için bizim olmamız lazım. Biz kimseyi dışlamıyoruz. Burada oluşacak yapının başında Türkiye’nin olması doğaldır. Suriye’nin sınır bütünlüğü konusu için de önemlidir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!