İki JFK aynı karede

Güncelleme Tarihi:

İki JFK aynı karede
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2004 01:49

Demokrat Parti'deki ‘‘Süper Salı’’ ön seçimlerine önde giren John Forbes Kerry ile efsanevi Başkan John Fitzgerald Kennedy arasındaki benzerlik sadece isimlerinin baş harfleri olan ‘‘JFK’’ ile sınırlı değil. Kennedy ile benzer bir geçmişe sahip olan ancak onun kadar karizmatik olmayan Kerry, gençliğinde Jacqueline Kennedy'nin üvey kızkardeşiyle çıkmış.

DEMOKRAT Parti'den başkan adaylığına doğru hızla yol alan John Forbes Kerry'ye, isminin baş harflerinden ötürü efsanevi Başkan John Fitzgerald Kennedy gibi ‘‘JFK’’ adı takılıyor. Ancak iki liderin tek benzerlikleri isimlerinin baş harfleri değil.

İkisi de ABD'de Avrupa geleneğini sürdüren İrlandalı isimler almış ailelerde dünyaya geldiler. O zamanlar bu Massachusetts'te başarılı politikacılar olmak için neredeyse bir ön koşuldu. Kerry, henüz bir öğrenciyken, Demokrat Parti'nin ünlü ismi John F.Kennedy onun favorisiydi. Üniversiteden sonra Kerry, ABD donanmasına katıldı ve Vietnam Savaşı sırasında Mekong Deltası'nda bir hücum bota komutanlık etti, sonrasında kahramanlıklarıyla bir sürü nişana layık görüldü. Kerry'den yaklaşık 20 yıl önce ise o zamanlar 26 yaşında olan Jack Kennedy, 2'inci Dünya Savaşı sırasında teğmen olarak Güney Pasifik'te PT-109 tipi devriye botunda görev aldı. İkisi de savaşta gösterdikleri kahramanlıklarını ileriki yaşantılarında seçim malzemesi yaptı.

BALDIZLA DA ÇIKTI

Genç Kerry, bir ara Başkan Kennedy'nin eşi Jacqueline Kennedy'nin üvey kızkardeşi Janet Auchincloss ile de çıktı. Vietnam Savaşı'ndan döndükten sonra Kerry savaş karşıtı oldu. 1971 yılında 27 yaşındayken Senato Dışişleri Komitesi'nde yaptığı konuşmasıyla, ‘‘Bir hata için bir adamdan ölmesini nasıl istersiniz’’ diye gazetelere manşet oldu.

Kerry'nin bu konuşması üzerine dönemin Başkanı Richard Nixon'a rapor veren Beyaz Saray Genel Sekreteri H.R.Haldeman, ‘‘süper bir iş çıkardı. Kennedy tarzı bir adam... Kennedy'e benziyor ve tıpkı onun gibi konuşuyor’’ diyordu.

Madalyonun öbür yüzü

JOHN Forbes Kerry, tabii ki John F. Kennedy'nin tıpatıp kopyası değil. İşte ikisi arasındaki farklılıklar da şöyle sıralanıyor:

Kennedy'nin Kerry'den daha çok İrlandalı olduğu anlaşıldı. Çünkü Kerry'nin büyükannesi ve büyükbabası Doğu Avrupalı Yahudi imiş ve ABD'ye göç etmeden Kohn soyadını Kerry diye değiştirerek Katolik olmuşlar.

Her ne kadar Demokratlar John Kerry'ye umut bağlamış olsa da gerçek JFK'nin karizmasını yakalayamıyor.

Kennedy ile yakınlığı Kerry'ye hem olumlu, hem de olumsuz puan kazandırabilir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!