İki hemşirenin mezarı olmayacak

Güncelleme Tarihi:

İki hemşirenin mezarı olmayacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2006 00:00

Suudi Arabistan’da cesetleri çöken otelin altından çıkan iki Türk hemşire, Hz. Muhammed’in eşi Hz. Hatice’nin de defnedildiği Mekke’deki Cennet-ül Mualla Mezarlığı’nda toprağa verilecek. O nedenle mezarları olmayacak. Hacda ölenler şehit kabul ediliyor ve zorunlu olarak buraya defnediliyor.

MEKKE’de üç gündür kayıp olan Şengül Uzuner ve Handan Kurtuluş adlı iki Türk hemşirenin çöken otelde hayatlarını kaybettiği anlaşıldı. İki hemşirenin cesetleri, 48’i erkek 76 kişiye mezar olan El Hayır Oteli’nin enkazının altından çıktı. Cenazelerin Türkiye’ye getirilmesi konusunda Suudi yetkililer güçlük çıkarınca, sınırlar hac nedeniyle kapatıldığı için, bu ülkeye gelmeleri de mümkün olmayan hemşirelerin aileleri, Mekke’de toprağa verilmelerini kabul etti.

Dün sabaha karşı 03.30’da Türk hastanesine, enkaz kaldırma çalışmaları sırasıda üzerinde Türk bayrağı olan hemşire kıyafetli iki kadın cesedi bulunduğu haberi geldi. Olay yerine giden hastane yetkilileri, arkadaşlarının cesetlerini teşhis ettiler. İki hemşirenin cenazesi Mekke Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

HACDA ÖLEN ŞEHİT

Ölen hemşirelerin aileleri haberi alır almaz Mekke’deki hastane yetkililerini arayarak cenazelerinin Türkiye’ye gönderilmesi talebinde bulundular. Ancak Suudi yetkililer, ailelere bunun mümkün olmadığını bildirdiler. Suudi Arabistan Krallığı, hac için kutsal topraklara gelip de ölen hacı adayı ve görevlilerinin cenazelerini ülkelerine göndermiyor. Burada ölenler şehit kabul ediliyor ve Mekke’deki Cennet-ül Mualla Mezarlığı’na defnediyor. Suudi Krallığı, cenazeleri ancak üst düzey devlet yetkilisi olduğu zaman kendi ülkesine teslim ediyor.

AİLE GELEMİYOR
/images/100/0x0/55ea8844f018fbb8f8862204

Bunun üzerine aileler, cenaze töreni için Mekke’ye gelmek istediler. Ancak Suudi hükümeti hac nedeniyle sınır kapılarını bayramdan 5 gün önce kapattığı için, ailelerin bu talebi de karşılıksız kaldı. Sınır kapılarının bayramdan 5 gün sonra açılacak olması nedeniyle, Mekke’deki Türk yetkililer ailelere, "Bize vekalet verin, cenazeleri biz defnedelim" önerisinde bulundular.

Bunun üzerine aileler de cenazelerin Mekke’de toprağa verilmesini kabul ettiler. Diyanet İşleri Başkanlığı Hac Dairesi Sağlık Merkezi Başkanı Dr. Mehmet Bekaroğlu, Uzuner ve Kurtuluş’un ailelerinin Mekke’de toprağa verilebilmeleri için muvafakatname gönderdiğini açıkladı. Bekaroğlu, her iki hemşirenin cenazesinin Mekke’de, Hz.Muhammed’in eşi Hz.Hatice’nin de mezarının bulunduğu Cennet-ül Mualla mezarlığına defnedileceği bilgisini verdiler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!