İki günde 20 bini aşkın sığınmacı Almanya’ya vardı

Güncelleme Tarihi:

İki günde 20 bini aşkın sığınmacı Almanya’ya vardı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2015 13:13

Macaristan’dan Almanya’ya mülteci geçişi sürüyor.

Haberin Devamı

Avusturya’ya gelen mülteciler buradan trenlerle Almanya’nın Münih kentine gidiyor. Önceki gün yaklaşık 7 bin mülteci ellerinde poşetler ve çocuklarla Münih tren istasyonuna inmişti. Dün gelenlerle birlikte kentteki mültecilerin sayısı 20 bini aştı. Mülteciler tren istasyonunda “Münih’e hoş geldiniz” anonsu ve alkışlarla karşılanıyor. Çok sayıda Münihli de mültecilere yiyecek, giyecek ve çocuklara çikolata dağıttı. İlk kayıtları ve sağlık kontrolleri yapılan mülteciler trenlerle, Almanya’nın başka eyaletlerine gönderildi. Sağlık durumu iyi olmayan mülteciler ise hastaneye kaldırıldı.

KOALİSYONDA TARTIŞMA

Başbakan Merkel’in Macaristan’daki mültecileri alma kararı ise koalisyon içinde sert tartışmalara yol açtı. Koalisyon ortağı Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) Başbakan Merkel’i bu kararından ötürü sert eleştirdi. Merkel’in kararına koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti’den (SPD) destek geldi. SPD Genel Sekreteri Yasmin Fahimi, Merkel’in mültecileri alma kararını “Avrupa’nın değerlerinin zor günlerde de geçerli olduğunu göstermek açısından önemli bir sinyal” diye niteledi. Merkel dün akşam mülteci sorununu görüşmek üzere koalisyon ortakları ile Berlin’de bir araya geldi. Toplantıda mültecilerin kış gelmeden çadırlardan çıkarılması, boş kışla ve polis binalarına yerleştirilmesi yanında, acilen yurtlar inşa edilmesi, eyalet ve belediyelere mali destek konuları ele alındı. Almanya, mülteci başına yılda 12, 13 bin Euro masraftan hareketle bu yıl mülteciler için 8 ile 10 milyar Euro arasında bir bütçe harcama hesaplıyor.

AB ZİRVESİ

Haberin Devamı

Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, mülteci krizine çözüm bulmak için acilen bir AB zirvesi istedi. Kurz, hükümet ve devlet başkanlarının bir araya geleceği özel zirveye içişleri, dışişleri, adalet ve savunma bakanlarının da katılmasını talep etti. Avrupa Parlamentosu çarşamba krizle ilgili reformu oylayacak.

FRANSIZ SANATÇILARDAN İMZA KAMPANYASI

“Yeni Aylanlar olmasın” sloganı ile başlatılan kampanyaya Fransa’da 50 sanatçı imza attı. Isabelle Adjani, Carole Bouquet, Matthieu Chedid gibi ünlü isimlerin imzaladığı metinde “savaş ve baskılardan kaçan kadın, erkek, çocukların yaşadığı trajedi karşısında sessiz ve duyarsız kalınmaması” istendi. Önceki gün de başkent Paris’te 10 bin kişi sığınmacılara destek gösterisi düzenlemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!