İhalede telekulak var

Güncelleme Tarihi:

İhalede telekulak var
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 1999 00:00

Haberin Devamı

ABD'nin kitle imha silahlarını, terörizm, uyuşturucu kaçakcılığını izlemek gerekçesiyle İngiltere ve Almanya'da kurduğu dev dinleme tesislerle ve casus uydularından topladığı bilgileri Amerikan Şirketlerine aktardığı ve böylelikle denizaşırı ihaleleri kazandığı ortaya çıktı.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Baltimore Sun, İngiltere'nin kuzeyindeki Menwith Hill ve Almanya'daki Bad Aibling Amerikan dinleme tesislerindeki ileri teknoloji ürünü kulaklarla toplanan bilgilerin ABD Ticaret Bakanlığı yoluyla Amerikan Şirketleri'ne iletildiğini yazdı. ABD Ticaret Bakanlığı'nın özel bir istihbarat bölümüne gönderilen bilgiler buradan önemli ihalelere katılacak olan şirketlere veriliyor. Gazeteye adının açıklanmaması koşuluyla konuşan bir uzman ‘‘Amaç, denizaşırı büyük ihaheleri Amerikan şirketlerinin kazanmasını sağlamak’’ dedi.

ABD, İngiltere ve Almanya'daki uzun kulaklarıyla Avrupa'daki hükümetlerin yanı sıra, şirketlere ve gerektiğinde kuşkulanılan vatandaşlara kadar uzanıyor. Avrupa'daki çeşitli kuruluşlar, konuyu en üst düzeylerde gündeme getirirken, çeşitli ülkelerde bazı yasal adımlar atılmasına rağmen, hiçbir Avrupa ülkesi ABD'yi resmen casuslukla suçlama cesaretini gösteremedi. Fransa, Almanya ve İngiltere'de, konu, parlamenterler tarafından da gündeme getirildi.

Avrupa Parlamentosu tarafından yayınlanan bir raporda, ABD'nin, elde ettiği bilgileri, Avrupalı rakiplerine karşı ve ticari yarar amacıyla Amerikan şirketlerine aktardığı ifade edildi. AP'nin raporunun ardından, İsveç Hükümeti, şirketlerine yönelik

ticari zararı ortaya çıkarmak amacıyla bir inceleme başlatmaya karar verdi. Bir İngiliz parlamenter de, benzer bir soruşturturmayı İngiltere Hükümeti'nin

başlatmasını istedi.

Kasım CİNDEMİR/WASHİNGTON

Casus üssünü kapatma kampanyası

İNGİLTERE'nin kuzey doğusundaki Yorkshire'da Harrogate kasabası yakınlarındaki dünyanın en gelişmiş Amerikan casusluk üslerinden biri olan Menwith Hill'i kapatma kampanyası başlatıldı. Kampanya İnternet aracılığıyla da sürdürülüyor. Menwith Hill, Soğuk Savaş döneminde, SSCB'ye yönelik casusluk faaliyetlerinde bulunmak üzere kurulmuştu. Ancak, tesis, Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana giderek büyüdü ve personel sayısı da bini aştı. Menwith Hill'e, milyarlarca dolara mal olan gelişmiş teknoloji ürünü yeni cihazlar götürüldü. Menwith Hill'deki dev golf topu görünümündeki dinleme cihazları, gökyüzündeki Amerikan casus uydularıyla koordineli bir şekilde bilgi ve veri toplayabiliyor.

Dünyanın en büyük casus üssünün yakınında oturan İngiliz halkı tam 20 yıldır sürdürdüğü kampanya ile üssün kapatılmasına çalışıyor. Halen üssün hemen yakınlarındaki A59 otobanı üzerinde kurulan, 'Kadınlar Barış Kampı' casusluk üssünü protesto ediyor. İngiltere'deki casus üsse hayır diyen bazı protestocular hapse girmeyi dahi göze aldılar.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!