Ig Barış Ödülü ’gay bombası’na

Güncelleme Tarihi:

Ig Barış Ödülü ’gay bombası’na
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2007 00:00

Nobel’e alternatif olarak "önce güldüren, sonra düşündüren" çalışmalara verilen "Ig Nobel" ödüllerinin 17’ncisi önceki akşam Harvard Üniversitesi’nde düzenlenen törenle verildi.

Barış ödülü "düşman askerlerin cephede cinsel olarak birbirlerinden etkilenmelerini sağlayan kimyasal gay bombası" çalışmasına verildi.

ANNALS of Improbable Research adlı mizah dergisinin düzenlediği "Ig Nobel" ödülleri, gerçek araştırmacıların "deli saçması veya komik" çalışmalarına veriliyor. Barış ve tıp ödülünden sonra bu yılki kimya ödülü, Japonya Ulusal Tıp Merkezi araştırmacısı Mayi Yamamoto’nun "inek tezeğinden vanilya elde edilmesi" çalışmasına verildi.

Ödüller, sahiplerine, sahneye gelen gerçek Nobel ödülü sahipleri tarafından verildi. Ödülleri veren Nobelli bilim adamları, Craig Mello (2006 Tıp), Dudley Herschbach (Kimya 1986), Robert Laughlin (Fizik 1998), William Lipscomb (1976 Kimya) ve Sheldon Glashow (1979 Fizik), konuşma, davranış ve kılık kıyafetleriyle de salonu kahkahaya boğdular. Annals dergisinin yayın yönetmeni Marc Abrahams ise "Bu kişiler, hiç kimsenin daha önce yapmadığı bir şeyi yaparak ödülleri hak ettiler" dedi.

2007 IG NOBEL ÖDÜLLERİ

BARIŞ: Düşman askerlerin cephede cinsel olarak birbirlerinden etkilenmelerini sağlayan kimyasal gay bombası önerisi (ABD Hava Kuvvetleri Wright Laboratuvarı)

TIP: Kılıç yutmanın yan etkileri (Dr. Brian Witcombe ve Dan Meyer).

FİZİK: Çarşaflardaki kırışıklıklar (L. Mahadevan ve Enrique Cerda Villablanca)

BİYOLOJİ: Yataklarımızda bulunan her türlü bit, pire, böcek, örümcek, güve, bakteri ve parazitlerin nüfus sayımı (Dr. Johanna E.M.H. von Bronswijk)

KİMYA: İnek tezeğinden vanilya elde edilmesi (Mayi Yamamoto)

DİLBİLİM: Farelerin Japoncayı tersten konuşan bir kişiyle Flamancayı tersten konuşan bir kişi arasındaki farkı anlayamadığını kanıtlama çalışması (Juan Manuel Toro, Josep Trobalon ve Nuria Sebastian-Galles)

EDEBİYAT: İngilizce’deki "the" artikelini ve neden olduğu problemlerin araştırması (Glenda Browne)

BESLENME: İnsanların önlerine ne kadar çok konursa o kadar çok yediğini kanıtlamak amacıyla "dipsiz kase" ile yapılan deney (Brian Wansink)

EKONOMİ: Banka soyguncularının üzerine ağ düşürerek hemen yakalayan cihaz (Kuo Cheng Hsieh-Ancak Tayvanlı mucit kayıp. IG Nobel temsilcileri tarafından ülkesinde bulunamadı. Editör Marc Abrahams, "Belki de kendi ağına yakalanmıştır" dedi.)

HAVACILIK: Viagra verilen hamsterların "jet-lag"ı daha çabuk atlattığının keşfedilmesi çalışması. (Patricia Agostino)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!