İdlib’in yetimleri

Güncelleme Tarihi:

İdlib’in yetimleri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2017 00:10

Hürriyet, Hatay iline komşu, Suriye’de muhaliflerin kontrolünde olan İdlib eyaletinde Kızılay’ın kurduğu Zem Zem yetimhanesini ziyaret etti. Kampta 3 ile 10 yaş arasında 197’si kız 284 çocuk bulunuyor. Suriye’de yedinci yılına giren savaşın 1 milyondan fazla çocuğu yetim ya da öksüz bıraktığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

ONLARIN tek suçu, kimyasalların da dahil olduğu her türlü silahın kullanıldığı bir cehennemde doğmaktı. Dünyaya merhaba dediklerinde gözleri ilk önce savaşı gördü, iç çatışmalarda babalarını, annelerini, kardeşlerini kaybettiler. İdlib’de yüzbinlerce kişi kurulan kamplarda barınıyor. Bunların en yürek burkanı ise Zem Zem yetimhanesi. İdlib’in kuzey kırsalındaki Der Hassan Köyü’nde Türk Kızılayı’nın kurduğu Zem Zem’de yaşları 3 ila 10 arasında değişen 197’si kız 284 çocuk barınıyor. Çocukların tüm ihtiyaçlarını Türk Kızılay’ı karşılıyor.

İdlib’in yetimleri

İKİZLERİN GÖZ YAŞARTAN HİKÂYESİ

Çocukların çoğu sivil halkın en büyük acıları çektiği, bombalar, mermiler kadar açlık ve ilaçsızlık yüzünden kayıplar verdiği Halep’ten geliyor. Bombardımanlarda, çatışmalarda evlerini, babalarını, annelerini kaybettiler. Kimsesiz, evsiz-barksız ortada kaldılar. Buradan alınarak İdlib’deki yetimhane kamplarına getirilen çocuklardan 2’si de 6 yaşındaki ikiz kızlar Beyen ve Nusayba Sido. Türkiye’nin öncülüğünde açılan insan koridoruyla Halep’teki çatışma bölgesinden kurtarılan ikizler, şimdi yetimhanede hayatta tutunuyorlar. Beyen ve Nusayba, “Evimizi, babamızı istiyoruz. Artık kimse ölmesin, savaş olmasın” diyorlar.

Haberin Devamı

İdlib’in yetimleri

Beyen ve Nusayba Sido ikiz kardeşler.

ALBİNO KARDEŞLER

Kampta kalan 3 yaşındaki Daniel ve 5 yaşınd aki İsak kardeşler de savaş mağdurlarında. Albino kardeşlerin babaları Şam’da Esad rejimine muhalefetten tutuklandı. Şam’dan göç eden ailelerle birlikte İdlib’e gelen kardeşler de kampa alındı. Onların da tek isteği kaybettikleri ailelerine kavuşabilmek.

KİLİSLİ ADİLE TEYZE DE SAVAŞ MAĞDURU

Adile Fozi 80 yaşında. 5 yaşındayken annesi ve babasıyla birlikte Kilis’ten Halep’e göç ettiğini anlatıyor. Bombardımanda evleri yıkılan Fozi, iki kızı, oğlu ve 13 torunuyla evsiz yurtsuz kaldı. Halep’teki son saldırılardan sonra göç etti. Türkiye sahip çıktı. Kızılay’ın kurduğu çadırkente yerleştirilen Fozi ve ailesi önce Türkiye’ye getirilmek istendi. Ancak Adile Fozi, “Benim çocuklarımın vatanı burası. Vatanı terketmem. Öleceksem burada öleceğim” diyor.

Haberin Devamı

1 MİLYONDAN FAZLA YETİM ÇOCUK VAR

Kampta barınan savaş mağduru çocuklara hediyeler veren Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, “İdlib’te kurulan 12 yetimhanenin ihtiyaçları Kızılay tarafından karşılanıyor. Suriye’de bir milyondan fazla yetim çocuk var. 10 bin Suriyeli yetim Avrupa ülkelerine geçerken kayboldu. 9 bin civarında dul ve yetime düzenli olarak gıda, giysi ve koruma gibi tüm ihtiyaçları Kızılay tarafından karşılanıyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!