İdlib’de taraflar alarmda alarmda

Güncelleme Tarihi:

İdlib’de taraflar alarmda alarmda
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2018 23:27

Suriye’de muhaliflerin denetimindeki İdlib bölgesine yönelik Şam rejiminin eylül ayı ortalarında harekete geçeceği öne sürüldü. Rus basınına göre bu tarihin kaynağı Suriye Savunma Bakanı Ali Abdullah Eyüb’ün çevresi. İddiaya göre askeri harekât da batı istikametinden başlayacak.

Haberin Devamı

RUS basınında çıkan haberlere göre terör örgütü DEAŞ ve El Kaide bağlantılı El Nusra gibi grupların teslim olmayı kabul etmemeleri durumunda rejimin 15 Eylül gibi İdlib’de kara harekâtına başlayacağı belirtiliyor. Harekâtın nasıl gelişeceği de açıkça dile getirilmeye başlanırken, Kremlin’e yakın Rus “Vzglad” gazetesine göre “İdlib askeri harekâtı batı istikametinden Cisr el Şugur ile Gab Ovası’ndaki kasabalardan başlayacak. Ardından sıra güneydeki Latamina’ya gelecek. Han Şeyhun ile El Numan üzerine de yürünecek. Böylece Suriye birlikleri Halep-Hama-Lazkiye ulaşım koridorunu tamamen ele geçirmiş olacak.

GÜÇLER DAĞILIMI

En önemli çatışmaların Gab Ovası için yapılması bekleniyor. Yine Rus kaynaklara göre Gab Ovası şu anda üç koldan kuşatılmış durumda. Afrin istikametinde ulaşım koridoru açık olmasına rağmen, Türkiye’nin bu bölgeyi kontrol altına almasıyla silahlı gruplara yardım kesilmiş durumda. İdlib bölgesinde genelde Suudi Arabistan destekli grupların moralinin bu yüzden düşük olduğu da belirtiliyor.

Haberin Devamı

İdlib çevresinde Şam rejiminin kara harekâtı için hazırlıkları ise şöyle sıralanıyor: General Suheyl el Hasan komutasındaki elit ‘Kaplan’ birliği bir ay önce El Şugur çevresine yerleşti. Hemen yakınında ise Suriye 5. Kolordu birlikleri konuşlanıyor. El Gab vadisi bölgesine 7. Motorize Bölük yerleşti. 7. Bölük’e destek vermek için paramiliter gruplar da onlara katıldı. Cebel Türkmen dağları bölgesinde ise 4. Motorize Bölük ile doğrudan Esad’a bağlı komandolar var. Rejim güçlerine karşı koyacak silahlı grupların elinde ise Rus kaynaklara göre en az 40 bin kişilik savaşçıyla 400 adet envai çeşit yeni ve eski askeri araç bulunmakta. Silahlı grupların en büyük problemi ise mühimmat. İdlib’in yüzde 60’ını kontrol eden HTŞ’nin 20 bin civarında silahlı unsuru olduğu tahmin ediliyor.

BİLGİ NOTU

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye-Rusya-İran üçlü liderler zirvesinin 7 Eylül’de Tahran’da düzenleneceğini söylemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!