İdlib iddiası... Moskova: Kimyasal provokasyon hazırlığı var

Güncelleme Tarihi:

İdlib iddiası... Moskova: Kimyasal provokasyon hazırlığı var
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2018 01:50

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton’un Rus mevkidaşı Patruşev ile 23 Ağustos’ta Cenevre’deki görüşmesinde sarf ettiği “Esad, kimyasal silah kullanırsa yanıtlarının öncekilerden sert olacağı” sözleri iki ülke arasındaki gerilimi arttırdı. Kremlin, Batı’nın Suriye’ye operasyon için İdlib’de sahte kimyasal saldırı hazırladığını öne sürdü.

Haberin Devamı

RUS tarafı, “kimyasal saldırı provokasyonu”nun Suriyeli muhaliflerin elinde kalan son çatışmasızlık bölgesi olan İdlib vilayetinde gerçekleşeceğini iddia etti. ABD ve Batılı müttefiklerinin Suriye’yi vurmak için yeni bahane aradıklarını öne süren Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü General İgor Konaşenkov, “Birkaç kaynaktan aynı anda elde ettiğimiz istihbarat verilerine göre, ABD ve müttefikleri Suriye’nin İdlib bölgesinde yeni kimyasal saldırı provokasyonu hazırlıyor. Heyet Tahrir El Şam (HTŞ) ile El Nusra militanlarına 8 varil içerisinde zehirli klor ulaştırıldı. İlk önce İdlib bölgesi El Şugur kasabasına indirilen bu variller daha sonra Halluz köyüne nakledildi. Bununla birlikte Suriye’nin İdlib bölgesine İngiliz paramiliter ‘Oliva askerleri’ nakledildi. Kimyasal saldırı provokasyonunun ardından Oliva grubu, zamanında ‘Beyaz Miğferliler’in yaptığı gibi sivil halkı kimyasal saldırıdan kurtarma mizansenini sahneleyecek” iddiasında bulundu.

Haberin Devamı

‘80 SEYİR FÜZESİ HAZIRLANDI’

Rus Sözcü ayrıca, ABD’nin bu provokasyon için 80 seyir füzesi hazırladığını da iddia etti. Sözcü İgor Konaşenkov, 56 seyir füzesinin “USS The Sullivans” adlı Amerikan destroyerinde, geriye kalan 24 füzenin de Katar’daki ABD üssüne konuşlandırıldığını iddia etti. Kimyasal polemiğin tırmanması üzerine Rusya da Doğu Akdeniz’e ek olarak iki savaş gemisi gönderdi. Türkiye Boğazları’ndan geçiş yapan ‘Amiral Grigoreviç’ ile ‘Amiral Essen’ fırkateynleri Suriye kıyılarına doğru yol alıyor. Rusya’ya ait bu iki savaş gemisi de ‘Kalibar’ seyir füzeleriyle donatılmış durumda. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!